Aasta isa on Heinz Valk

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinz Valk.
Heinz Valk. Foto: Peeter Langovits

Tänavuse aasta isa tiitli pälvis kunstnik ja poliitik, kolme tütre isa ja üheksa lapselapse vanaisa Heinz Valk.

Heinz Valk võttis Estonia kontserdisaalis toimuval isadepäeva kontserdil vastu Eesti naisliidu poolt väljaantava aasta isa tiitli, mille andis üles presidendiproua Evelin Ilves.

Heinz Valk on kolme tütre isa ja üheksa lapselapse vanaisa. «Mees, keda me austame, mees kes ei vaja siinjuures enam tutvustamist,» ütles aasta isa välja kuulutades naisliidu esinaine Siiri Oviir.

Heinz Valk (sündinud 1936) on Eesti kunstnik, poliitik, karikaturist ja Rahvarinde asutaja. 1988. aastal lauluväljakul toimunud kontserdil «Eestimaa laul» ütles ta kuulsaks saanud lause «Ükskord me võidame niikuinii». Ta on abielus kunstiajaloolase Marika Valguga.

«Tunnistan ausalt, et tänane päev on üks meeldejäävamaid mu elus,» ütles Heinz Valk oma tänukõnes. «Minuvanust meest on raske millegagi veel üllatada. Teie suutsite seda.» Oma lastele ja lastelastele pani Valk südamele, et nood peavad kasvama temast suuremaks ja targemaks.

Ühiskonnale on Valgu sõnum, et selliste suurte eesmärkide kõrval nagu euro ei tohi ära unustada peret. «Vabaduse joovastuses läks meil kõik sassi. Leiti, et pere ja abielu tuleb pühkida ajaloo prügikasti kui vabale inimesele mittevajalik. Aga kas ööklubi ja Hummeri salongi konditsioneer on suutnud asendada peresoojust?» küsis Valk.

«Eesti ühiskonnal on aeg teha põhjalik ümbervaatamine oma väärtussüsteemis. Oleks erakordselt lühinägelik, kui suurte eesmärkide saavutamise järel laseksime end pidetu liivatolmuna ajalootuultesse lennutada,» kõneles Valk. Ta lisas, et tema on optimist ja tänu eesti emale-isale jääme kestma ka edaspidi.

Varem on aasta isa tiitli pälvinud Eduard Jaansen, Enno Lend, Ants Taul, Aare Kabel, Aarne Mikk, Jaan Kallas, Märt Riisenberg, Jaan Sild, Mehis Viru, Lembit Peterson ja Hans Sissas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles