Aasta isa nõrkus on heasüdamlikkus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavune aasta isa Heinz Valk (ees keskel) koos oma lastelaste, abikaasa, tütarde ja väimeestega. Tiitli ja sellega kaasas käiva rahvusvärvides heegeldatud lapiteki üle rõõmustasid saajaga koguni 16 pereliiget.
Tänavune aasta isa Heinz Valk (ees keskel) koos oma lastelaste, abikaasa, tütarde ja väimeestega. Tiitli ja sellega kaasas käiva rahvusvärvides heegeldatud lapiteki üle rõõmustasid saajaga koguni 16 pereliiget. Foto: Peeter Langovits

Tänavu aasta isa tiitli pälvinud Heinz Valk (73) tundis heameelt, et nüüd sai tema auväärne pereisa tiitel ka ametliku tunnustuse.



«Mees, keda me austame, mees, kes ei vaja siinjuures enam tutvustamist,» ütles aasta isa välja kuulutades Valgu kohta naisliidu esinaine Siiri Oviir.

Lisaks sellele, et tema auväärne isaamet pälvis ametliku tunnustuse, tunnistas ja rõõmustas kunstnik ja ekspoliitik Valk veel selle üle, et eilne päev oli tema elus üks meeldejäävamaid.
«Minuvanust meest on raske millegagi veel üllatada. Teie suutsite seda,» ütles ta.

Valgu kolme tütre, Madli Valgu, Kertu-Liina Karjuse ja Kadri Valgu nägudelt peegeldus suur austus oma isa vastu. Nad ütlesid, et olgugi nende isa oli Rahvarinde asutaja ja poliitik, jääb ta nende jaoks ikka ja alati isaks, kes aitab igas olukorras oma nõu ja jõuga.

«Meil on nii, et kui isad ei viitsi lastega väga mürada, siis meie peredes mürab lastelastega vanaisa,» rõõmustas Kadri Valk, mille peale kõik lapselapsed nõusolevalt noogutasid.

Ka aasta isa ei jätnud müramist oma kõnes mainimata. «Teile, mu üheksa sõpra, luban ma koosmüramist ja palju jäätist. Teie aga peate kasvama minust suuremaks ja targemaks,» ütles Valk kõnes oma üheksale lapselapsele.

Tütred ei oskavat teda isegi vaadata avaliku elu tegelasena. Isegi mitte siis, kui nende isa 21 aastat tagasi laulva revolutsiooni ajal kõnesid pidas.

«Ja kui ma ütlen teile lause, et ükskord me võidame niikuinii, siis ei ole enam kahtlust, kellest jutt käib,» paljastas Oviir saladuskatte all aasta isa tiitli saaja Estonia kontserdisaalis juba enne, kui oli Valgu nime jõudnud suhu võtta.

Naisliidu esinaise sõnul oli aasta isa tiitlile palju häid kandidaate, kuid kui juttu tuli lõpuks Valgust, ei olnud enam kahtlust. «Eestis on palju häid ja toredaid isasid ning selle üle on mul ainult hea meel,» nentis Oviir.

Valgu kunstiteadlasest abikaasa Marika Valk rääkis, et tema mehe suurim nõrkus on heasüdamlikkus. «Heinz on poliitilistes väljaütlemistes ja arvamuse avaldamises karm ja otsekohene, aga inimesena ei raatsi ta karm olla,» rääkis Marika Valk.

Kui lastelastele ütles vastne aasta isa, et nad peavad kasvama oma vanaisast suuremaks ja targemaks, siis ühiskonnale oli tema sõnum, et selliste suurte eesmärkide kõrval nagu euro ei tohi ära unustada peret.

«Vabaduse joovastuses läks meil kõik sassi. Leiti, et pere ja abielu tuleb pühkida ajaloo prügikasti kui vabale inimesele mittevajalik. Aga kas ööklubi ja Hummeri salongi konditsioneer on suutnud asendada peresoojust?» küsis Valk.

Valgu sõnul on Eesti ühiskonnal aeg teha põhjalik ülevaatamine oma väärtussüsteemis. «Oleks erakordselt lühinägelik, kui suurte eesmärkide saavutamise järel laseksime end pidetu liivatolmuna ajalootuultesse lennutada,» kõneles ta.

Valk lisas, et on optimist ning tänu eesti emadele-isadele jääb eesti rahvas kestma ka edaspidi.

Naisliit on aasta isa tiitlit välja andnud 1998. aastast. Mullune aasta isa Hans Sissas soovib tuleval emadepäeval püstitada emade auks kuju. Raha selle kuju ehitamiseks on kogutud nüüdseks juba üle aasta, aga puudu on veel 350 000 krooni.

Et ilus ettevõtmine ka lõpule jõuaks, kutsus naisliidu juht Oviir kõiki andma panust selle kuju püstitamisesse. «Ma loodan, et saame kuju püstitamiseks raha kokku, sest maikuu ei ole enam mägede taga,» ütles ta.

Millal te oma abikaasa ja isa üle kõige rohkem uhkust tundsite?

Marika Valk, abikaasa:

Loomulikult tunnen kogu aeg. Aga eks see vist ikka see laulva revolutsiooni kõne oli. Siiamaani käivad selja pealt külmavärinad läbi, kui tolle aja peale tagasi mõtlen. Ma mäletan, kuidas ta seda kõnet ette valmistas.

Madli Valk, tütar:

Kui praegu selline küsimus küsida, siis on loomulikult vastus, et praegu. Aasta isa tiitel on vägev ja tõesti väga hea. Samas on nii raske välja tuua ainult üks hetk elust, millal ma olin uhke.
Tean igal ajal, kui tubli isa mul on.

Kertu-Liina Karjus, tütar:

Mina tooksin välja selle sündmuse, mis 21 aastat tagasi aset leidis ehk siis laulva revolutsiooni ja kõne. Aga uhkust tunnen oma isa üle stabiilselt ikka kogu aeg. Ta ei ole kunagi selles osas pettumust valmistanud.

Kadri Valk, tütar:

Neid hetki on palju. Aga vist kõige rohkem uhkust tunnen isa üle siis, kui meil on kodused koosistumised. Kui räägime juttu ja arutame. Olen väga uhke selle toetuse üle, mida ta on meile läbi elu kogu aeg pakkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles