Euroopas võib ekspertide sõnul seagrippi surra 40 000 inimest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukrainas, kus gripiepideemia on nõudnud 144 ohvrit, ei ole naljasoon kadunud. Seagripi sümboliks maskeerunud tänavaesineja «ründas» reedel Kiievis lihunikke ja jalakäijaid.
Ukrainas, kus gripiepideemia on nõudnud 144 ohvrit, ei ole naljasoon kadunud. Seagripi sümboliks maskeerunud tänavaesineja «ründas» reedel Kiievis lihunikke ja jalakäijaid. Foto: AFP/SCANPIX

Seagrippi surnud inimeste arv maailmas ületas lõppenud nädalal 6000 piiri, kuid ekspertide sõnul võib pandeemia ainuüksi Euroopas nõuda kuni 40 000 elu. Sellele järgneda võiv hooajalise gripi laine võib tappa veel sama palju inimesi.



Seagripi nime all tuntud H1N1-viirusesse oli 1. novembriks surnud 6071 inimest ning see on levinud nüüdseks 199 riiki ja territooriumile, teatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) reedel. Ohvrite tegelik arv on ilmselt palju suurem, kuna ligipääs tervishoiule on riigiti erinev.

Nakatunuid on ametlikel andmetel ligi 500 000, kuid kuna riigid ei ole enam kohustatud neist teatama, pole tegelik arv teada. Pandeemia levib praegu kõige intensiivsemalt Põhja-Ameerikas, kuid tõve levikule aitab kaasa ka ebatavaliselt varajane gripihooaja algus Euroopas ja Aasias.

Eesti lähinaabritest on suurima haiguspuhanguga kimpus Ukraina, kus gripiviirus ja ülemiste hingamisteede äge nakkus oli eilseks võimude teatel nõudnud 144 inimese elu, neist 14 suri seagrippi. Valitsus on gripiepideemia leviku tõkestamiseks pannud riigi lääneosa karantiini ja sulgenud Kiievis kõik haridusasutused. Toitlustusasutustes, poodides ja avalikes asutustes töötavad inimesed peavad kandma kaitsemaske.

Suur koormus haiglatele

Stockholmis paikneva Euroopa haiguste ennetamise ja tõrje keskuse (ECDC) andmetel on seagripp jõudnud peaaegu igasse Euroopa Liidu liikmesriiki ning kuna põhjapoolkeral algab talv, viib pandeemia hauda või intensiivravipalatisse veel tuhandeid inimesi.

«Puutumata ei jää ükski Euroopa riik ja see paneb tervishoiusüsteemi märkimisväärse koormuse alla,» ütles ECDC direktor Zsuzsanna Jakab reedel Reutersile.

ELis haiguse levikut jälgiva ECDC ekspertide sõnul on raske ennustada, mida seagripi ja hooajalise gripi kombinatsioon kaasa võib tuua. Tuleva aasta alguses, kui pandeemialained on möödunud, valitseb hooajalise gripi epideemia oht.

Ohustab ka noori

Keskuse gripikoordinaator Angus Nicoll ütles, et hooajaline gripp võib ilma pandeemiata Euroopas tappa kuni 40 000 inimest ning sama võib teha H1N1. «See ei ole tühine arv,» ütles ta. «Ning asjaolu, et H1N1-viirusesse nakatuvad nooremad täiskasvanud, rasedad naised ja riskiteguriteta inimesed, annab sellele teise tunde.»

ECDC teatel näitab USA ja lõunapoolkera kogemus, et viirusesse nakatunud rasedad vajavad kümme korda tõenäolisemalt intensiivravi kui riskiteguriteta inimesed. Raskelt võib seagripp tabada ka rasvunuid ning astmat ja teisi kroonilisi hingamisteede haigusi põdevaid isikuid. Samas on umbes 20-30 protsenti H1N1 surmadest tabanud hea tervisega noori inimesi.

Keskuse andmetel on 27 ELi liikmesriigis ja neljal Euroopa vabakaubanduspiirkonna maal aprillist alates registreeritud 389 seagripiga seotud surmajuhtumit. Enim on ohvreid Suurbritannias (154), järgnevad Hispaania (73), Itaalia (25) ja Prantsusmaa (22).

Nicolli sõnul on mitmes Euroopa riigis viimastel nädalatel alanud massvaktsineerimised haigusele kõige vastuvõtlikumate inimeste seas õigustatud, kuid sellega on hiljaks jäädud, et peatada seagripi levikut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles