Ülemkomissar: vanemad peavad oma lastele alkoholi kahjusid rõhutama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjus alaealised. Pilt on illustratiivne.
Purjus alaealised. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädalavahetusel hilistel õhtu- ja varastel öötundidel tabas nii mõndagi Ida-Virumaal elavat lapsevanemat ebameeldiv üllatus, kui selgus, et tema alaealine laps on alkoholi tarbimise või suitsetamise eest tänaval politsei poolt kinni peetud.

Jõhvi politseiosakonna ametnikud viisid laupäeval läbi kuuetunnise politseioperatsiooni, mis oli suunatud alaealiste õigusrikkumiste tuvastamiseks ja ennetamiseks.

Operatsiooni käigus selgitati politseiosakonna teeninduspiirkonda jäävates linnades ja asulates välja 17 alaealist õigusrikkujat. 12 noort olid tarvitanud alkoholi ja viis tubakatooteid.

Seda, et alaealised ühe ajaveetmise osana ikka ja jälle alkoholi tarvitavad kinnitab politsei hinnangul seegi, et samalaadse politseioperatsiooni jooksul, mis viidi läbi oktoobris selgitati Kohtla-Järve ja Jõhvi linnas välja 14 alaealist alkoholitarvitajat.

«Head lapsevanemad, kes te oma laste käekäigu ja tervise eest vastutate, küllap saate aru, et teie alaealise lapse koht ei ole hilistel õhtutundidel ja öösel tänaval. Kas olete endalt küsinud, et miks see ikkagi juhtub,» küsis Ida prefektuuri Jõhvi politseiosakonna ülemkomissar Ain Kruuse

«Alaealiste alkoholi tarbimisega kaasnevatest ohtudest oleme ajakirjanduse vahendusel mitmeid kordi rääkinud. Võtke lapse alkoholi tarbimise suhtes negatiivne hoiak ja selgitage teismeliseikka jõudnud, aga siiski veel lapsele, et ei pea sellist käitumist õigeks ning sõlmige kokkulepped, millist käitumist aktsepteerite ja ootate.»

«Tunnete ju oma last kõige paremini ikka teie, mitte noorsootöötaja või politseinik. Seega mõelge läbi, kas olete ikka kõik selleks teinud, et vähendada võimalusi, et teie alaealine laps alkoholi ja  tubakatooteid tarbib ja öötundidel kodunt ära on.»

Juhul, kui lapsevanem vajab lapsega suhtlemisel nõu ja abi, saab Kruuse sõnul alati pöörduda politseis töötavate noorsoopolitseinike poole ja kokkusaamise osas kokku leppida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles