OSCE PA kutsus Venemaad Gruusia suveräänsust austama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Gruusia riigilipuga
Tüdruk Gruusia riigilipuga Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Parlamentaarne Assamblee kutsus täna Venemaad loobuma tegevusest, mis seab kahtluse alla Gruusia suveräänsuse.

OSCE PA võttis vastava resolutsiooni vastu Astanas lõppenud 17. istungjärgul, vahendas Interfax..

«OSCE PA kutsub Venemaa Föderatsiooni valitsust tungivalt hoiduma oma kontaktides Gruusia separatistlike regioonide 'de facto' võimudega sidemetest, mis seaksid kuidagi kahtluse alla Gruusia suveräänsust,» seisab resolutsioonis.

«OSCE PA kutsub Venemaa Föderatsiooni tungivalt järgima OSCE standardeid ning üldtunnustatud rahvusvahelisi norme jõuga ähvardamise või selle kasutamise osas konfliktide lahendamisel suhetes teiste liikmesriikidega,» kinnitatakse dokumendis.

Avalduses taunitakse Venemaa ühepoolset otsust «lisasõjaväepersonali viimise pärast Gruusia Abhaasia regiooni SRÜ rahuvalvejõudude egiidi all, mille koosseisu eraldab vägesid vaid Venemaa».

Samuti osutatakse avalduses, et Venemaa passide väljastamine Abhaasia ja Lõuna-Osseetia elanikele ning Venemaa avaldused «selliste isikute kaitsest sõjalist jõudu kasutades seavad kahtluse alla Gruusia suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse».

«Need asjaolud võivad süvendada selletagi ebakindlat olukorda neis regioonides ning on võimelised... tooma kaasa relvakonflikti taastumise Abhaasias ja Lõuna-Osseetias,» leiavad avalduse autorid.

Relvakonflikti taaspuhkemine aga tooks endaga kaasa julgeolekuolukorra halvenemise laiemas üleeuroopalises kontekstis, osutatakse dokumendis.

Resolutsiooni vastuvõtmise poolt hääletas 61 inimest, vastu 16.

Vene delegatsiooni juht Aleksandr Kozlovski avaldas enne hääletamist Venemaa kategoorilist protesti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles