USA süüdistab Eestist pärit kräkkereid miljonite varguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internet
Internet Foto: Caro / Scanpix

Ameerika Ühendriikide vandemeeste kogu esitas süüdistuse enam kui üheksa miljonit dollarit ehk üle 93 miljoni krooni varastanud arvutikurjategijate jõugu, mille üks juhte on Tallinnas elav mees.


Ameerika Ühendriikide vandemeeste kogu tunnistas süüdi grupi, kes häkkis krediitkaardifirma RBS WorldPay andmebaasidesse ning varastas pangaautomaatidest kokku enam kui üheksa miljonit dollarit, teatas Reuters USA justiitsministeeriumile viidates.

Uudisteagentuuri AFP teatel juhtisid kuritegelikku jõuku Tallinnast pärit Sergei Tsurikov (25), Venemaalt Peterburist pärit Viktor Plestšuk (28) ja Moldovast Chisinaust pärit Oleg Covelin (28). Arvutikuriteo neljas peategelane on kohtudokumentides märgitud nime «Häkker 3» all ning tema isik on täpsustamisel.

USA vandemeeste kogu süüdistab Tsurikovi, Plestšuki, Covelini ja «Häkker 3»e arvutipettuse vandenõus, võrgukuriteo vandenõus, võõrasse arvutisse sissemurdmises ning identiteedivarguses.

Veel neli Tallinnast pärit inimest - Igor Grudijev (31), Ronald Tsoi (31), Evelin Tsoi (20) ja Mihhail Jevgenov (33) said süüdistuse suuremahulisele pettusele kaasaaitamises. Uurimisandmetel osalesid nemad pangaautomaatidest rahaväljavõtmises. Lisaks neljale tallinlasele osales raha automaatidest väljavõtmisel veel arvukalt kuriteo kaasosalisi üle kogu maailma.

Kokku võttis praegu täpsustamisel olev hulk kurjategijaid mullu novembris vähem kui 12 tunni jooksul rohkem kui 2100 pangaautomaadist 280 maailma linnas välja üheksa miljonit dollarit. Raha võeti välja Ameerika Ühendriikides, Eestis, Venemaal, Ukrainas, Itaalias, Hongkongis, Jaapanis ja Kanadas.

USA justiitsministeeriumi andmetel said pangaautomaatidest raha välja võtnud kuriteo kaasosalised 30-50 protsenti rahast endale ning ülejäänud saatsid nad Tsurikovile ja teistele kuriteo peategelastele.

Eesti politsei on Sergei Tsurikovi, Ronald Tsoi, Evelin Tsoi ja Mihhail Jevgenovi vahi alla võtnud.

Ameerika Ühendriigid on esitanud Eestile taotluse Tsurikovi väljaandmiseks. USA-s ootab teda ulatusliku võrgupettuse eest kuni 20-aastane vanglakaristus ning lisaks arvutipettuse eest kuni viieaastane vangistus.

USA justiitsministeeriumi andmetel on Hongkongi politsei võtnud vahi alla kaks pangaautomaatidest raha välja võtnud isikut.

USA Georgia osariigi prokuröri Sally Quillian Yatesi sõnul paljastas uurimine ühe kõrgetasemeliseima arvutihäkkerite jõugu maailmas.

Gruppi süüdistakse RBS WorldPay andmebaasidesse sissemurdmises. RBS WorldPay kuulub Royal Bank of Scotland gruppi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles