USA pangalt miljoneid välja petnud eestlased mõisteti süüdi

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Tänavu mais kinni peetud Eesti kräkkerite grupp, kes pettis USA pangalt välja miljoneid kroone, mõisteti Harju maakohtus süüdi.

2008. aasta novembri alguses oli Sergei Tšurikov saanud ebaseadusliku ligipääsu kaudu RBS Worldpay arvutisüsteemidele juurdepääsu ühe Ameerika Ühendriikides asuva panga deebetkaartide andmetele. 

Saadud andmed edastas Tšurikov oma kaasosalisele Igor Grudijevile, kelle ülesanne oli võltsida saadud andmetega pangakaardid ning korraldada nendega sularaha väljavõtmine.

Vaid ühe päeva jooksul õnnestus Tšurikovi ja Grudijevi kaasosalistel Mihhail Jevgenovil, ning Evelin ja Ronald Tsoil võtta erinevatest Tallinnas asuvatest sularahaautomaatidest erinevate isikute pangaarvetelt 10 000 krooni kaupa välja üle 3,5 miljoni krooni.

Menetlust juhtinud riigiprokurör Lavly Lepa sõnul oli tegemist rahvusvahelise pangapettusega, mille mõõtmed ulatusid üle Eesti riigipiiride ka paljudesse teistesse riikidesse. Seetõttu oli kriminaalmenetlus antud juhtumi uurimiseks nii Eestis kui ka USAs.

«Prokuratuuri jaoks on see näide väga heast rahvusvahelisest koostööst, kus juba kriminaalmenetluse algetapis lepiti teise riigi prokuröriga kokku, millises ulatuses Eestis ja Ameerika Ühendriikides kriminaalmenetlust läbi viiakse ning kes millise süüdistusega kohtu ette saadetakse,» täpsustas Lepp.

Keskkriminaalpolitsei vanemkomissar Kalmer Viska hinnangul on selliseid kuritegusid võimalik lahendada vaid tänu väga kiirele siseriiklikule ning rahvusvahelisele koostööle.

«Koostöö Eesti ja USA õiguskaitseasutuste vahel oli ka selle juhtumi puhul väga hea,» lisas Viska.

6. novembril kinnitas Harju maakohus kokkuleppe, mille kohaselt mõisteti Sergei Tšurikov süüdi suures ulatuses maksevahendi võltsimises, suures ulatuses võltsitud maksevahendi kasutamises ning arvutikelmuses.

Talle mõisteti karistuseks kuus aastat vangistust. Lisaks konfiskeeriti Tšurikovilt üle 3,5 miljoni krooni kriminaalselt teenitud tulu.

Igor Grudijev mõisteti süüdi suures ulatuses kasutamise eesmärgil maksevahendi võltsimises,  suures ulatuses võltsitud maksevahendi korduvas kasutamises ning arvutikelmuses. Talle mõisteti karistuseks viis aastat vangistust viieaastase katseajaga.

Mihhail Jevgenov ja Evelin Tsoi mõisteti süüdi arvutikelmuses ja suures ulatuses võltsitud maksevahendi kasutamises. Evelin Tsoile mõisteti karistuseks kolm aastat vangistust kolmeaastase katseajaga, Mihhail Jevgenovile kaks aastat vangistust kaheaastase katseajaga.

Ronald Tsoi mõisteti süüdi arvutikelmuses ja suures ulatuses võltsitud maksevahendi korduvas kasutamises ning teda karistati nelja-aastase tingimisi vangistusega viieaastase katseajaga.

Lisaks süüdimõistmisele, mõisteti Igor Grudijevilt, Evelin ja Ronald Tsoilt ning Mihhail Jevgenovilt välja kuritegelik tulu, mis ulatus enam kui kolmekümnest tuhandest kroonis kuni neljasaja tuhande kroonini. Kuni selle hüvitamiseni, jäid aresti alla kaks korterit.

Sergei Tšurikov asub kandma Eestis talle määratud karistust ning peale USA ametivõimudelt väljaandmistaotluse saabumist, otsustatakse tema väljaandmisküsimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles