Öine raamatukogus õppimine jääb esialgu unistuseks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli ööraamatukogu projekt kevadise sessi ajal on osutunud ülipopulaarseks.
Tartu Ülikooli ööraamatukogu projekt kevadise sessi ajal on osutunud ülipopulaarseks. Foto: Sille Annuk.

Kui välismaal leidub raamatukogusid, mis on lugejatele elektroonilise lugejakaardi abil avatud 24 tundi ööpäevas, siis Eesti raamatukogud eelistavad arendada e-teenuseid.

«Oma üliõpilaspõlvest tean, et istusin väga tihti raamatukogus sulgemiseni kell kümme ja küllap oleks olnud kauemgi, kui oleks lastud,» ütles ka haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas.

«Ööpäevaringselt on mõtet ülikoolide raamatukogusid lahti hoida siis, kui nad on osa ülikoolilinnakust või muul moel üliõpilastele ja õppejõududele lihtsasti ligipääsetavad. Ülikoolide teadusraamatukogudest vastavad sellele tingimusele nii TTÜ kui TÜ raamatukogud,» märkis ta.

Lukas arvas, et pingelisematel perioodidel võiks ülikooli raamatukogu ööpäevaringne lahtihoidmine mõttekas olla küll, kui selle korraldamine liialt keeruliseks ei osutu.

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) vastavatud moodsa teadusraamatukogu direktor Jüri Järs kinnitas aga, et nemad ööpäevaringset raamatukogu kasutamise võimalust kaalunud pole.
«Lasta inimesi öö läbi sisse, seda me ei plaani.» Automaadi kaudu on laenutatud raamatuid ka TTÜ raamatukogus võimalik tagastada iga kell. Lisaks on olemas hulk e-ajakirju ja e-raamatuid.

«Võib-olla me teeme pikendatud lahtiolekuajad näiteks eksamisessiooni ajal, kui tudengid tahavad,» ütles Järs.

Üliõpilased tahaksid

Tartu Ülikooli (TÜ) tudengid tahaksid küll, et raamatukogu kauem lahti oleks, kinnitas Tartu Ülikooli üliõpilasesinduse esimees Alo Lõoke. Tema sõnul on pikem lahtiolek vajalik just selleks, et raamatukogus rahulikult õppida.

«Teoreetiliselt on see võimalik, aga see eeldab seda, et raamatukogu infrastruktuur on ehitatudki selle mõttega,» ütles Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Martin Hallik. Tema sõnul on aega aastaid tagasi ehitatud Eesti raamatukoguhooned sobimatud, et ööpäevaringselt turvaliselt ja vähese personaliga avatud olla.

Praegu on TÜ raamatukogu avatud tööpäeviti kella 9-21 ja nädalavahetuseti 11-17. Halliku sõnul kaalutakse lahtiolekuaegade pikendamist. «Päris ööpäev läbi me ennast lähemal ajal küll lahti ei tee,» ütles ta.

Pikendab lahtiolekuaega

TÜ raamatukogus pole ööpäevaringset tagastusautomaati, kuid Halliku sõnul tahavad nad selle esimesel võimalusel teha.

«Kas nüüd kohe ööpäevaringset raamatukogu vaja on, see pole primaarne,» nõustus ka Alo Lõoke. Ta ei arva ka, et iga päev peaks saama südaööni raamatukogus töötada, kuid teatud perioodidel oleks pikemat lahtiolekuaega kindlasti vaja.

Lõoke tunnustas TÜ raamatukogu plaani kaaluda alates uuesti aastast lahtiolekuaegu pikendada. Samas lisas ta, et võiks tekitada teisigi kohta, kus oleks hea õppida. «Hubaseid ruume ja nurgakesi teaduskondades ja õppehoonetes, samas ka ühiselamutes, kus oleks hea rahulik õppimisele keskenduda.»

Tallinna tudengid õpivad kodus

Tallinna Ülikooli akadeemilise raamatukogu (TLÜAR) Rävala puiestee lugemissaal ja kojulaenutus on tööpäeviti avatud kella 10-20 ja laupäeviti 10-17. TLÜAR peavarahoidja Anu Iho sõnul on elu näidanud, et vähemasti Tallinna tudengid raamatukogus kohapeal õppimisest suurt ei hooligi. Küll võimaldab TLÜAR laenutatud raamatuid automaadi kaudu ööpäevaringselt tagastada.

Iho rääkis, et kevadise eksamisessiooni ajal on TLÜAR analoogiliselt Tartu Ülikooli raamatukogule ka ööraamatukogu projekti teinud, mil raamatukogu oli avatud kella 11ni õhtul. «Aga Tallinnas pole see ära tasunud. Rahvast muidugi tuleb, aga enamasti on need muud külastajad, kes siin istuvad.» Iho lisas, et ilmselt jätkatakse ööraamatukoguga siiski ka tuleva aasta kevadiste eksamite ajal.

TLÜAR panustab Iho sõnul see-eest rohkem e-raamatute laenutamise võimaluse laiendamisele. E-raamatut laenutades laaditakse see pdf-formaadis kasutaja arvutisse, kust see tähtaja lõppedes ise tagastub. Lisaks lugemisele saab raamatuid osaliselt kopeerida ja välja printida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles