Eesti ja Soome kaitseväe juhatajad pidasid nõu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots.
Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots. Foto: Peeter Langovits

Soomet külastanud Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots vahetas Soome kaitseväe juhataja kindral Ari Puheloineniga kogemusi ja kavandas edasist sõjalist koostööd.


«Meil on olnud ja on Soome ohvitseride ning Soomega laiemalt väga eriline, vennalik suhe,» ütles Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots. «Meie kõnelused hõimuvendadega on olnud alati otsekohesed ja avameelsed.»

Soome ohvitserid andsid kindralleitnant Ants Laaneotsale ülevaate Soome sõjalise riigikaitse arengust, Soome kogemustest rahvusvahelistel operatsioonidel, mobilisatsioonisüsteemist ja riigikaitse juhtimisest sõjaajal.

Kindralleitnant Laaneots kohtus Soome kaitseministri Jyri Häkämiehega, külastas Uti jäägrirügementi ja Soome Riigikaitse Kõrgkooli Santahaminas. Kõne all olid ohvitseride haridusküsimused ja edasiõppimisvõimalused neile eestlastele, kes on alustanud oma sõjalist väljaõpet Soomes. Üle saja Eesti ohvitseri on saanud sõjalise hariduse Soomes. Soome oli esimene vaba maailma riik, kes avas pärast Eesti taasiseseisvumist oma sõjakooli uksed tulevastele Eesti ohvitseridele.

Kindralleitnant Laaneots osales Eesti Vabadussõja teemalise näituse avamisel Riigikaitse Kõrgkoolis Santahaminas, mis jutustab vennasrahvaste eestlaste ja soomlaste relvavendluse algusest, kui soomlased võitlesid koos meiega Eesti iseseisvuse eest.

Kindralleitnant Ants Laaneots asetas pärjad Hietaniemi kangelaskalmistule langenute mälestusmärgi jalamile ja marssal Carl Gustaf Emil Mannerheimi hauale.

Eesti kaitseväe juhataja esitas Soome kaitseväe juhatajale küllakutse Eestisse.

Kindralleitnant Ants Laaneots jõudis kolmepäevaselt ametlikult visiidilt Soome tagasi koju täna õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles