Meteoriit kukkus voodisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Eestis on meteoriidid kukkunud inimasulatele ohtlikult lähedale, pole ükski eestlane seeläbi tänaseni teadaolevalt viga saanud, seevastu Alabamas vigastas naist tema voodisse kukkunud meteoriit.

1872. aasta 28. juunil langes kivimeteoriit Türi-Paide lähedale Tänassilma külla kedagi kahjustamata. Meteoriite sajab taevast alla sama palju tänagi, kuid argitoimetuste kõrval ei pane inimene neid tähelegi.

Primorje ja Habarovski krai elanikel oli aga võimatu 1947. aasta veebruaris mitte kuulda piksetaolisi kärgatusi ja tugevat undamist, mis saatis põhja suunast langevat suurt boliidi, mis oli vähemalt sama ere kui Päike. Kärgatusi kuuldi rohkem kui 400 km kaugusele.

Akadeemik Anto Raukas on kirjutanud, et uuemast ajast on teada vaid üks juhtum, kus meteoriit on inimest tabanud. 30. novembril 1954 magas 31-aastane proua Hewlett Hodges rahulikult oma kodus Sylacaugas (Ala-bama, USA), kui läbi katuse ja lae tungis tuppa 3,9-kilone meteoriit. Tublisti kiirust kaotanuna põrkas see vastu raadiot ja sealt voodisse. Õnnelik naine pääses verevalumiga puusal.

Rohkem on olnud õnnetusi loomadega. Kord tappis meteoriit Argentiinas mõne lamba, Siberis sea, Egiptuses 1911. aastal koera ja 1880. aastal sai USAs meteoriidiga pihta eesel, kes seejärel tuli tappa.

9. oktoobril 1992 kuulis 18-aastane üliõpilane Michelle Knapp New Yorgi eeslinnas Peekskillis kummalist müra. Toast väljunud, leidis ta maja ees seisva auto purunenud pakiruumist veel sooja, 11 kg kaaluva pruuni sulamiskoorikuga kivi.

Michelle müüs meteoriidi koos oma autoloksuga Chevy Malibu kohalerutanud kollektsionäärile 69 000 dollari eest.

PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles