Reiljan kohtus: ma pole midagi nõudnud ega vastu võtnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Altkäemaksu võtmises süüdistatav riigikogu liige Villu Reiljan rääkis täna kohtus maadevahetuse protsessil, et ta pole midagi nõudnug ega vastu võtnud ning ei tunnista ennast süüdi.

Reiljan märkis oma sõnavõtus, et ta pole mingit kuritegu sooritanud ja tema suhtes esitatud süüdistused altkäemaksu võtmisest on meelevaldsed.

Poliitik lausus, et lähtus keskkonnaministrina maadevahetusi läbi viies seadustest. Tema sõnul ei saakski üldse maadevahetusi läbi viia, kui lähtuda prokuratuuri seisukohtadest.

Reiljan ütles, et varem mitu kilo kaalunud süüdistus tema vastu on varasemaga võrreldes kokku kuivanud. Samas tõdes ta, et tema vastu on prokuratuuril huvi.

Ka omaaegne maa-ameti juht Kalev Kangur lausus kohtus, et süüdistus pole tema jaoks arusaadav. Ta lisas, et süüdistust pole seostatud tõenditega. 

Just Reiljan, Kangur ja ka ärimees Toomas Annus esinesid kohtus pikemate avaldustega.

Riigikogu liige Ester Tuiksoo ning ärimehed Tullio Liblik, Einar Vettus ja Tarmo Pedjasaar olid palju napisõnalisemad kui Reiljan, Kangur ja Annus, kuid nende sõnul oli tegelikult sama - me pole süüdi ja süüdistust ei mõista. 

Ka kohtualuste kaitsjad on seisukohal, et prokuratuuri esitatud süüdistus on abstraktne ning väidetavad kuriteod on tõendamata.

Järgmine istung maadevahetuse protsessis toimub 17. novembril. 

Annuse kaitsja Leon Glikman taotles tänasel istungil 9 jälitustoimingu kõrvaldamist toimikust.  Glikman põhjendas oma taotlust sellega, et osale jälitustoimingutele andis loa kohtunik, kel polnud seda õigust.

Toomas Annuse sõnul väljastasid kohtunikud Orvi Tali ja Eda Murak ajavahemikus detsember 2005 - august 2006 kokku 9 jälitustegevuse luba, kuid tegelikkuses said nad jälitustegevuse lubade andmiseks õiguse Harju maakohtu esimehelt alles tänavu 5. jaanuaril.

Annuse ja AS Järvevana teatel muudab vastavalt seadusele, arvukatele riigikohtu lahenditele ja Euroopa Inimõiguste kohtu poolt väljendatud seisukohtadele igasugune menetlusnormide rikkumine jälitustegevuse lubade andmisel automaatselt lubamatuks jälitustegevuse käigus kogutud tõendid.

Ühtlasi avaldas AS Järvevana lootust, et protsessi käigus ja tagantjärele ei ilmu välja seoses jälitustegevuse lubade andmisega mingeid uusi dokumente.

Firma kinnitas, et olles tutvunud kõigi seaduslikult ja ebaseaduslikult kogutud materjalidega, on firma veendunud, et kõik neile teadaolevad maadevahetustehingud on sooritatud seaduslikult.

Einar Vettuse kaitsja Üllar Talviste taotles kohtus aegumise kohaldamist ehk süüasja lõpetamist ärimehe suhtes. Vaidlus süüasja lõpetamise kohta on praeguseks jõudnud riigikohtusse.

Ester Tuiksoo kaitsja Raivo Laus ja ärimees Tullio Libliku kaitsja Maria Mägi taotlesid aga kohtult, et nende kliendid võiksid olla kohtus vaid siis, kui neid puudutavad episoodid on arutamisel.

Nii ärimeest Toomas Annust ning firmasid AS Järvevana ja E.L.L. Kinnisvara kaitsev Leon Glikman kui ka rahvaliitlasest riigikogu liiget Ester Tuiksood kaitsev Raivo Laus kinnitasid mõlemad enne istungi algust, et nende poolt kaitstavate kohta pole süüdistuses piisavalt tõendeid.

Glikman ennustas, et kohtuvaidlus võiks kesta umbes kolm aastat. Laus pakkus, et 2-5 aastat.

Lisaks Annusele ja Tuiksoole on kohtu all veel Rahvaliidu endine pikaaegne esimees ja omaaegne keskkonnaminister Villu Reiljan, endine riigi maa-ameti direktor Kalev Kangur ning ärimehed Tullio Liblik, Einar Vettus ja Tarmo Pedjasaar.

Reiljan tuli kohtusse koos oma tütrega ning prominentidest süüdistatavad on kohtusse toonud ka vähemalt sama prominentse advokaatide seltskonna - lisaks Glikmanile ja Lausile kaitsevad süüdistatavaid näiteks Aivar Pilv, Jüri Leppik ja Üllar Talviste.

Riigi poolt seitsmele isikule ja kahele firmale esitatud süüdistused käsitlevad kolmeteistkümne looduskaitsepiiranguga maatüki vahetamise tehingut. Tehingute käigus vahetati maid väidetavalt 250 miljoni krooni väärtuses, ka raha ja hüvesid liikus väidetavalt käest kätte miljonites kroonides.

Maadevahetuse toimik koosneb 192 köitest, milles on 40 000 lehekülge ning kohtus tuleb üle kuulata vähemalt 150 tunnistajat. Tänaseks esimeseks istungiks on kohtunik plaaninud paarisajaleheküljelise süüdistusakti avaldamise, samuti loodab ta kõigilt kohtualustelt kuulda, kas nad aktist ka aru saavad ja neile süüks pandud tegusid tunnistavad.

Reiljanit, Tuiksood ja Kangurit süüdistatakse altkäemaksu võtmises. Liblikut, Annust ja Vettust altkäemaksu andmises ning Pedjasaart altkäemaksu andmises ja altkäemaksu võtmisele kaasaaitamises.

ASi Järvevana ja ASi E.L.L. Kinnisvara süüdistab riigiprokuratuur altkäemaksu andmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles