Vabaabielude seadustamiseks ei ole keegi ettepanekuid teinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas kooselu peab alati olema ametlikult registreeritud?
Kas kooselu peab alati olema ametlikult registreeritud? Foto: CORBIS/SCANPIX.

Justiitsministeerium ootab juba juulikuust saadik ettepanekuid mitteabielulise kooselu seaduslikuks reguleerimiseks, ent peale üksikute üldistavate arvamusavalduste pole keegi midagi asjalikku välja pakkunud. Samas kinnitavad samasooliste ühendused, et esitavad õigeaegselt oma ettepaneku töötada välja partnerlusseadus.

Justiitsministeeriumi nõunik Andra Olm tõdes, et pärast analüüsi avaldamist on neile saadetud vaid paar üldsõnalist arvamuseavaldust üksikisikutelt. «Konkreetseid ettepanekuid seni esitatud ei ole ning samuti ei ole seisukohti avaldanud ükski organisatsioon ega parlamendierakond,» sõnas Olm Postimees.ee'le.

«Need võivad olla arvestatavad kui kodanike üldise meelsuse näitajad, kuid kuna tegemist ei ole põhjalikult kaalutletud seisukohtadega ning konkreetseid ettepanekuid neist ei nähtu, siis tulevases diskussioonis neid otseselt aluseks võtta ei ole võimalik,» lisas ta.

Mitteabielulise kooselu ja selle õigusliku regulatsiooni analüüs valmis ministeeriumil juulikuus, mil see saadeti tutvumiseks ja arvamuse avaldamiseks kõigile parlamendierakondadele ning teistele asjast huvitatud organisatsioonidele, sealhulgas geiühendustele. Ettepanekuid oodatakse 1. detsembriks.

Mittetulundusühingud Eesti Gei Noored (EGN) ja Seksuaalvähemuste Kaitse Ühing (SEKÜ) alustasid novembri algul ühist kampaaniat partnerlusseaduse toetuseks ja koguvad kodulehel allkirju pöördumisele, mis enne 1. detsembrit justiitsministeeriumile saata.

Praeguseks on internetis sellele algatusele oma toetust avaldanud veidi alla 1000 inimese. SEKÜ esindaja Reimo Mets sõnas, et lisaks on kogutud suur hulk allkirju paberil, nii et toetus sellele on märkimisväärne. Ta kinnitas, et ettepanek justiitsministeeriumile igal juhul tähtaegselt esitatakse ja lootis, et justiitsminister Rein Lang seda ka tõsiselt võtab ning seadust välja töötama asub.

Kampaania algatajate sõnul on samasoolistel partneritel praegu juriidiliselt keerukas soetada ühist kodu, reguleerimata on samasooliste partnerite vahelised varalised suhted, ei kohaldu pärimisõigus, nende peredel pole seaduse kaitset, samuti pole neil õigust külastada haiglas oma partnerit ega teha otsuseid oma partneri tervise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles