Kõigi aprillimässu süütegude kohtueelne uurimine sai läbi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pronks-sündmustega kaasnenud usalduskriis on osutunud oodatust sügavamaks ja kestvamaks.
Pronks-sündmustega kaasnenud usalduskriis on osutunud oodatust sügavamaks ja kestvamaks. Foto: Raigo Pajula.

Põhja ringkonnaprokuraruuri neljapäeval kohtusse saadetud kahe viimase kaasusega said uuritud kõik aprillirahutuste aegsed süüteod ning kokku saatsid prokurörid Harjumaal ja Virumaal kohtu ette 125 süüdistatavat.

Põhikoormus mässuaegsete süütegude kohtueelsel uurimisel langes Põhja politseiprefektuurile ja Põhja ringkonnaprokuratuurile, kes saatsid kohtu ette kokku 91 rahutustes osalenud isikut. Neist 85 kohta on kohus otsuse juba langetanud ning kohtuprotsessi ootab veel kuus süüdistatavat.

Kui enamikul Harjumaal kohtuotsuse saanud mässajatest tuli vastu võtta tingimisi karistus, siis tosinkond  sai ka rahalise karistuse ja kuuel Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistatud kurjategijal tuli reaalselt trellide taha minna.

270 isiku puhul lõpetas Põhja ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetluse süüdistust esitamata ning peamiselt seetõttu, et nappis tõendeid isikute seostamiseks konkreetsete korrarikkumistega.

Viru ringkonnaprokuratuur saatis aprillirahutuste asjus kohtusse 40 kriminaalasja 30 süüdistatavaga. Jõhvis käivitas prokuratuur 19, Narvas, Sillamäel ja Kohtla-Järvel igas linnas kuus, Kiviõlis kaks ja Vaivara vallas ühe kriminaalmenetluse.

26 süüdistatava puhul on kohus juba otsuse langetanud, mõistes kolm esimeses astmes õigeks ning ülejäänud süüdi. Nelja isiku süüasja pole kohus jõudnud veel arutada ning kolme õigeksmõistetud isiku puhul on prokurör viinud kohtuvaidluse ringkonnakohtusse.

Viru ringkonnaprokuratuur lõpetas kellelegi süüdistust esitamata 13 isiku kriminaalmenetluse.

Riigiprokuratuuri menetlusse jõudis üks aprillirahutustega seotud süüasi ehk mässu väidetavate organisaatorite Dimitri Klenski, Dmitri Linteri, Maksim Reva ja Mark Sirõki kaasus. Mehed ei tunnistanud end Harju maakohtus alanud protsessil süüdi. Kohus jätkab süüasja arutamist tänavu novembris.

Politsei vastu suunatud mässuaegsed kaebused kellelegi süüdistusi ei toonud. Politseiameti statistikast selgub, et mässu järel sai õiguskantsler politsei tegevuse kohta 54 avaldust, neist 52 eraisikutelt ja kaks inimõiguste teabekeskuselt. Enamik avaldusi saadeti edasiseks uurimiseks Põhja ringkonnaprokuratuurile.

Ligi poolesaja prokuratuuri jõudnud kaebuse alusel käivitati kokku kaheksa kriminaalmenetlust. Viiel juhul tuvastas prokuratuur, et juhtunus puudus kuriteokoosseis, kolmel juhul oli tegemist võimaliku süüteo tuvastamatusega. Lisaks koostas politseikontrolli büroo kuus otsust kriminaalmenetluse alustamata jätmise kohta.

Tallinnas Tõnismäel asunud pronkssõduri teisaldamise ettevalmistamisest alguse saanud massilised korratused algasid mullu 26. aprilli õhtul ning kandusid Tallinnast edasi ka Ida-Virumaale. Rahutused jätkusid 27. aprilli õhtul ning politsei pidas kahel päeval asjaolude selgitamiseks kinni sadu tänavatel laamendanud isikuid.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles