Majaseinast tuli välja sõjaeelne seebikogu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seep.
Seep. Foto: Helin Loik/Nipiraamat

Läänemaa muuseum otsib inimesi, kes oleks nõus loovutama oma kätte sattunud osa Teise maailmasõja eelsest seebikollektsioonist, mis tuli välja ühe Koidula tänava maja seina seest.

Esialgse hinnangu järgi on seebid olnud seina sees üle 60 aasta ja toodetud seebitehastes Riviera, Aroom ja A. Frederking, mis oli 1930. aastail Tartu tuntum, suurim ja vanim, kuid hävis 1941, kirjutas Lääne Elu.

Raus ütles, et oleks nõus harulduste omanikele ostma asemele kümme praegust seepi, kui saaks sõjaeelse seebivaramu muuseumile.

«Seepe oli kolmekümne ringis, kõik kenasti ühe– ja kahekaupa pappkarpides,» rääkis seebid leidnud töömees Jaak Hansman, kes on kinkinud seepe oma tuttavatele, kes kõik on neid kiitnud.

«Selge see, et need seebid on haruldus ja haruldus igale muuseumile, mitte ainult meile, sest vana eluolulist materjali on säilinud vähe,» märkis Läänemaa muuseumi teadur Asta Veenpere, kes lisas, et muuseumis polegi sellist originaalpakendis seepi, välja arvatud üks 1930. aastatest pärit Haapsalu mudaseep. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles