Lastekaitse tõuseb parlamendis riiklikult tähtsaks küsimuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvine lastekaitsepäeva tähistamine Viljandis
Suvine lastekaitsepäeva tähistamine Viljandis Foto: Elmo Riig / Sakala

Lastekaitsega seotud muresid arutanud riigikogu sotsiaalkomisjon soovib uue aasta algul tuua selle teema olulise tähtsusega riikliku küsimusena parlamendi ette.

Sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles, et lastekaitse teema võeti päevakorrale lastekaitseliidu pöördumise tõttu, kes juhtis tähelepanu Eesti kurioossele olukorrale, et eraldi lastekaitsega tegelevaid spetsialiste on ainult kolmandikus omavalitsustes.

«Ennekõike on see korrelatsioonis omavalitsuse suurusega,» sõnas Reinsalu. «Ka maakondade tasemel väljendas liit muret majanduskriisi tingimustes selle töö jätkuvuse pärast. Sotsiaalkomisjon on seisukohal, et üleriigiline lastekaitse võrgustik ei tohi löögi alla sattuda,» sõnas Reinsalu.

Täna kuulas komisjon ära, mis on ministeeriumide ja lastekaitseliidu hinnangul selles valdkonnas pakilised probleemid ja tuli välja, et ennekõike on need seotud laste eestkoste, järelevalve ning lastekaitsetöö korraldusega omavalitsustes.

Lepiti kokku, et sotsiaalministeerium teeb kokkuvõtte kehtiva lasteõiguste strateegia täitmise kohta ja esitab detsembrikuuks oma ettepanekud edasiseks lastekaitsetööks. Lisaks loodetakse saada kokku nimekiri fraktsioonide ja ühingute tõstatatud probleemidest ja ka lahendusvariantidest.

Siis korraldab sotsiaalkomisjon lastekaitse arutelu riigikogus riiklikult tähtsa küsimusena, seades eesmärgiks, et sellest arutelust kooruksid välja konsensuslikud teemad, mis edastatakse valitsusele läbitöötamiseks.

«Minu hinnangul olid need piirjooned juba tänasel arutelul ka näha: need on lastekaitse järelevalvesüsteemi tõhustamine ning uue lastekaitseseaduse vajadus,» lausus sotsiaalkomisjoni esimees.

Reinsalu pidas reaalseks, et parlamendi suurde saali jõuab küsimus arutelu alla jaanuarikuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles