Strandberg: Keskerakonna pakkumine tuleneb hirmust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheliste kodulehe fragment.
Roheliste kodulehe fragment. Foto: www.erakond.ee

Erakonna Eestimaa Rohelised esimese eestkõneleja Marek Strandbergi hinnangul tuleneb Keskerakonna pakkumine toetada valitsuskoalitsiooni eelarvehääletusel ilma lisatingimusteta hirmust ja küünilisest kainest arvestusest.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik teatas täna, et nende fraktsioon on valmis 2010. aasta eelarvet toetama, et Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ei peaks maksumaksja raha eest roheliste fraktsiooni käest riigieelarvele toetust ostma, vahendas Keskerakonna pressiesindaja.

«Kui IRLi peasekretäri Margus Tsahkna sõnul on roheliste poolt taotletud elektriaktsiisi tõus ja kilekotimaks paratamatu hind, mis valitsusliidul tuleb riigieelarve heakskiitmise nimel maksta, siis IRLi peasekretär valetab,» märkis Seppik.

«Keskerakond oli valmis 2010. aasta eelarvet riigikogu hääletusel toetama just sel põhjusel, et valitsusliit ei peaks niigi pingelisest eelarvest rohelistele meelehead jagama ning inimestelt seitset nahka koorima. Sellest olin teavitanud ka koalitsiooni juhtpoliitikuid,» kinnitas ta.

Seppiku sõnul ei tee aktsiisitõus ka Keskerakonna fraktsiooni rõõmsaks ning Eestile teevad sellised võimu nimel tehtavad korruptiivsed tehingud korvamatut kahju.

Seppik ütles, et Keskerakonna fraktsiooni pakkumine on endiselt jõus. «Me ei kauple toetusega, sest soovime oma rahvale parimat,» märkis Seppik.

«Keskerakonna avalduse taga toetada valitsuse eelarvet lisatingimusteta võib olla hirm, et tulebki ilmsiks, et roheliste pakutavad majanduse ümberkorraldamise meetodid osutuvad tulemuslikuks,» rääkis riigikogu roheliste fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg Postimees.ee'le.

«Kaotaks ju Keskerakond terve rea argumente, kui kinnitust leiab asjaolu, et ressursside maksustamine inimeste maksustamise asemel mõjubki majandusele soodsalt,» nentis Strandberg.

«Keskerakonna poolt on tegemist olukorraga, mida nad muuta ei saa. Keskerakonna avalduse sisu ei olegi seetõttu muus kui lõhestada kujunenud koostööd vähemusvalitsusega ning jätta endale vabadus toimida hiljem kuidas tahes,» leidis Strandberg.

Valitsuskoalitsiooni jaoks oleks tema hinnangul Keskerakonna toetusega arvestamine loomulikult lihtsam ja murevaba lahedus kui rohelise majanduse aluspõhimõtteid Eestis kasutusse võtta.

«Eks mõelge ise: Keskerakonnal ei ole antud roheliste vähemusvalitsuse toetamismehhanismis midagi võita ega kaotada. Hämmastav on see, et nad varem ei ole taibanud sellist avaldust teha,» sõnas Strandberg.

«Möönan, et valitsuse jaoks oleks Keskerakonna pakkumise vastuvõtmisel tegemist mugavusvalikuga. Aga väga ajutise mugavusvalikuga, kus esialgne soojus ja mugavus asendub õige pea jaheda ning märja ebamugavusega. Nagu ikka sellistel puhkudel,» rääkis roheliste eestkõneleja.

«See oleks valik, mis muudaks ebamääraseks ka kujunenud tasakaalu ja koostööoleku. Oleme seda meelt, et sellises natuke saatanlikus varjundis see ettepanek ka tehtud on. Eks me näe, kas kiusatusega minnakse kaasa või mitte,» ei soovinud Strandberg ennustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles