Miljonär Toomas Tool sai süüdistuse börsi kuritarvitamises

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tooli suur börsimanipulatsioon jõuab kohtu ette.
Toomas Tooli suur börsimanipulatsioon jõuab kohtu ette. Foto: Graafika: Margit Randmäe

Multimiljonär Toomas Tool koos endise SEB börsimaakleriga sai eile Eesti majandusajaloos enneolematu süüdistuse: nad mängisid börsil Arco Vara aktsiaga, surudes seda turuhinnast odavamaks.



Arco Vara suuromaniku Hillar-Peeter Luitsalu sõnul oli Tooli tegevuse eesmärgiks firma üle võtta. Tooli firma Freier Projekt on enam kui aastase tegevusega saavutanud küll Arcos suurima osaniku staatuse, kuid ei midagi enamat.



2007. aastal börsil noteeritud Arco Vara turuväärtus oli veel sama aastal lõpul 2,2 miljardit krooni, eelmise aasta lõpuks aga 253,5 miljonit krooni. Tool alustaski kokkuostu siis, kui Arco aktsia oli suurema osa oma kunagisest 38-kroonisest väärtusest kaotanud.



Konfliktid tõusid haripunkti


Pärast börsile minekut jõudsid konfliktid Arco suuromanike vahel haripunkti. Eelmise aasta algul jagati vara nii, et Luitsalu koos Richard Tomingaga jäid firmasse, Arti Arakas koos oma vennaga aga läks teistesse äridesse.



Pärast juhtkonnast lahkumist loobus Arakas ka osalusest firmas, müües selle otse või börsi vahendusel Toomas Toolile või viimase firmadele.



Peale hea hinnaga aktsiate sai Tool Arakaselt ka väärt teadmisi Arco Vara kohta. Näiteks seda, et Luitsalu ja Tominga osalused Arcos on pankadele laenutagatiseks tingimusel, et aktsiahind ei kuku allapoole 0,56 eurot.



Allpool 0,56 eurot hakkasid pangad Luitsalult ja Tomingaselt lisatagatisi küsima. Sel viisil võis Tool tekitada neile ebameeldivusi, mis omakorda annaksid hea võimalus suurendada osalust ja ka mõjuvõimu firmas. Kaks panka nõudsid ka aktsiahinna 0,55 euroni jõudes ärimeestelt laenude osalist tagastamist.



«Tool tahtis oma mõjuvõimu Arco Varas suurendada,» lausus börsimanipulatsiooni uurimist kureerinud Põhja ringkonnaprokurör Maria Sutt. «Tool ei olnud aga selle juures nii edukas, kui oleks tahtnud.»



Luitsalu kinnitas eile, et Arco esitab kahjutasunõude Tooli ja võib-olla ka veel mõne teise ärimehe vastu. «Kui kohtus tuleb  süüdimõistev otsus, siis on süüdlane selge,» lausus Luitsalu.



Uurimine selgitas, et allapoole 0,56 euro piiri õnnestus Toolil ja koos temaga tegutsenud maakleril Karoly Kirberil viia Arco aktsiahind lühikese ajaga. Finantsjärelevalve avastas, et eelmise aasta juulis tehti Arco Vara aktsiaga seeria ebatavalisi tehinguid.



«Üks isik püüdis saavutada teatud hinnataset, et aktsionäride elu kibedamaks muuta,» kommenteeris finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler.



«Kui tavaelus ise tean, mis hinnaga kinnisvara müüki panen, siis reguleeritud väärtpaberiturul suvalise hinnaga avalikule börsile pakkumisi teha ei tohiks,» jätkas Kessler.


«Väärtpaberiturul jälgitakse toimuvat väga tähelepanelikult ja kui keegi hakkab näiteks mõnd firmat kokku ostma, siis see mõjutab turgu.»



Avalikult teadaolevate faktide põhjal alustas Tool Arco kokkuostmist 2008. aasta juulikuus. «Turumanipulatsioon on see, kui tegelikku tahet müüa ei ole, aga aktsiaid müüakse, et ajada teised osalised segadusse aktsia hinna suhtes,» selgitas Kessler.



Ta lisas, et peale tehingute kiretu statistika oli finantsjärelevalvel teada ka võimuvõitlus firmas.



Koos majanduspolitseiga tegi finantsjärelevalve kindlaks, et mullu juulis müüs Tool oma abikaasa kontolt ligi pool miljonit Arco Vara aktsiat. Tooli korraldust vahendanud maakler Karoly Kirber müüs aktsiaid suurtes kogustes järjest madalama hinnaga.



Tegid ajalugu


«Päris nii asjad ei ole, et maakler peab tegema kõike, mida klient ütleb,» lausus Kessler. «Maakler oleks pidanud mõistma, et see on turuga manipuleerimine, ning korralduse täitmisest keelduma ja meile sellest teatama.»



45-aastase Tooli ja 30-aastase endise SEB maakleri Kirberiga Postimehel eile rääkida ei õnnestunud. Tooli kaitsja, So­rai­neni advokaadibüroo nõunik Allar Jõks märkis, et prokuröril pole süüdistuse esitamiseks alust. Tooli seisukohti polnud ta aga valmis esitama, põhjendades seda sellega, et lõplik süüdistus pole temani veel jõudnud.



Kirberi kaitsja Jüri Leppik ütles, et prokuratuuri kahtlustused on alusetud.


Kriminaalasjani pole Eesti ajaloos veel ükski börsil aktsiatega manipuleerimine jõudnud. Finantsjärelevalve riskijuht Marek Pajussaar ütles, et aktsiahindade kujunemine börsil on avalik hüve.



Kui keegi aga teeb seal tehinguid mingitel muudel põhjustel, seab see ohtu börsi usaldusväärsuse. Pajussaar märkis, et sel juhul saavad investorid otsest majanduslikku kahju, aga kannatab kogu ühiskond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles