Ametiühing: päästjate palgavaidlus on tupikus

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Uwe Gnadenteich

Päästjaid ühendava ametiühingu esimehe sõnul on päästjate ja riigi täna hommikul jätkunud palgavaidlus tupikus, sest kui päästjad nõustuvad töötasu vähendamisega, siis päästeameti juhid ja siseminister soovivad koondada.

Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu (ROTAL) esimees Kalle Liivamägi ütles, et ametiühing sai eile õhtul toimunud koosolekul päästjatelt volituse, et ollakse nõus töötasu vähendamisega, kuid päästeameti juhid ja siseminister rääkisid ka täna hommikul päästjate koondamisest.

«On täielik tupikseis, järgmine kohtumine toimub tuleval nädalal,» lausus Liivamägi.

Ta lisas, et ametiühingu jaoks on vastaspoole käitumine arusaamatu ja üllatav, sest suvel oli ametiühing sunnitud sõlmima leppe, millega põhipalka vähendati 8 protsenti, et mitte inimesi koondada.

«Nüüd on minister millegipärast teinud absoluutse kannapöörde ja meie ettepanek töötasu vähendada on täiesti vastuvõetamatu ja selle varjus käiakse välja, et tuleb päästjaid koondada,» ütles Liivamägi.

Päästjate ametiühing teatas eile, et kaalumisel on ligi 110 päästja sulgemine ja 5 komando kaotamine. Päästeamet ja siseminister Marko Pomerants neid plaane kinnitanud pole.

Liivamägi rääkis, et täna hommikul konkreetsest numbrist, kui palju päästjaid tahetake koondada, ameti juhid ja minister ei paljastanud.

Päästjad nõuavad tagasi 24-tunnilisi vahetusi ning on nõus lisatasude kärpimisega ning diferentseeritud palga ehk lisaks astmepalgale saadava töötasu kärpimisega.

Umbes 1000 päästjat ühendav ametiühing on ametile esitanud ka kompromissettepaneku, kus endise 24-tunnise vahetuse taaskehtestamise korral oleks valvetöötajad nõus 2010. aastal võtma kuni 96 tunni ulatuses välja palgata puhkust.

Päästjad pole nõus ka ameti juhtide ja ministri plaaniga, et päästjatele ei makstaks tööpäeva sisse jääva vaheaja eest tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles