Pirita kloostri avamine huvitas tuhandeid

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pirita uue kloostri sissepühitsemisele laupäeval kogunes tuhandeid inimesi, täites täielikult varemetes oleva vana kirikuhoone, kus peapiiskop Erwin Josef Ender viis läbi püha missa.

Missa lõppedes pühitses peapiiskop sisse uue kloostri ning kohaletulnud said võimaluse kahe tunni jooksul tutvuda kogu kloostrikompleksiga. Kolm korda päevas üle Pirita kõlama hakkavate kirikukelladega kompleks jääb osaliselt avatuks ka edaspidi, alates reedest viib Pirita kloostri preester isa Vello Salo seal iga päev läbi eestikeelse missa.

«Kui ma sain 1979. aastal ordu ülemabtissiks, siis oli minu esmaseks mõtteks viia Birgitta õed tagasi nendesse paikadesse, kus nad olid keskajal,» põhjendas Birgitta ordu ülem ema M. Tekla Famiglietti ordu soovi taastada pärast Eesti taasiseseisvumist Pirital birgitiinlaste klooster.

1993. aastal esmakordselt Eestit külastanud ema M. Tekla kohtus siis toonase siseministri Lagle Parekiga ja sai enda sõnul sellest kohtumisest kinnitust, et ordu on Eestisse teretulnud. Kaks aastat hiljem ostis ordu maatüki kunagise kloostri varemete kõrvale, kuhu tänaseks päevaks ongi valminud uus kloostrikompleks.

Kuigi Tallinnas oleva 12 ordu õe seas on peale kahe eestlase ka õdesid Poolast, Mehhikost ja Itaaliast, käib kloostri igapäevaelu eesti keeles. Kohaliku keele omandamiseks toimuvad kloostris õdedele keeletunnid.

Uus koostrikompleks jaguneb neljaks osaks: kabel, klooster, külalistemaja ja sotsiaaltööruumid. Sotsiaaltööd hakkab kloostris juhtima birgitiinlasi kloostri rajamisel aidanud endine siseminister Lagle Parek.

Kloostrisse mahub ööbima 40 külalist ning elama ligi 15 õde. Kabelisse mahub korraga umbes 100 inimest. Võrreldes venelaste poolt üle 400 aasta tagasi hävitatud kloostriga, on uus kompleks tunduvalt väiksem. Nii näiteks mahtus vanasse kloostrikirikusse 1500 inimest.

Õed hakkavad elama väga minimalistlikes tingimustes - igas toas on voodi, kapp, kirjutuslaud, WC ja dushiruum, mis kõik on mahutatud neljaruutmeetrisele alale.

Klooster sai hiljuti ka altari alla asetatud püha reliikvia, mis koosneb püha Birgitta, tema tütre püha Katarina ja 20. sajandi hakul ordu taasasutanud rootslanna Elizabeth Hesselbladi jäänustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles