ELi kaitseministrid keskendusid võitlusele piraatlusega

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia piraadid.
Somaalia piraadid. Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales täna Brüsselis Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumisel, kus keskenduti Euroopa Liidu piraatlusevastasele mereoperatsioonile «Atalanta» ning Euroopa Liidu laiemale kaasatusele Somaalias.

Kohtumisel arutati Euroopa Liidu tegevust Somaalia julgeolekujõudude väljaõpetamisel ning kiideti heaks Euroopa Liidu võimaliku uue väljaõppemissiooni kriisireguleerimise kontseptsioon, mis lubab vajadusel alustada Somaalia üleminekuvalitsuse julgeolekujõudude väljaõppe planeerimist, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul võib Euroopa Liidu senist tegevust Somaalias pidada üldjoontes edukaks.

«Somaalia vetes seilavad pidevalt erinevate liikmesriikide sõjaväealused ning see on tunduvalt vähendanud piraatlusjuhtude arvu. Samuti on Somaalia osutunud edukaks näiteks Euroopa Liidu koostööst teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega,» ütles Aaviksoo. Eesti osalus «Atalanta» operatsioonil on kaalumisel pikemas perspektiivis.

Kohtumisel arutati ka Euroopa Liidu sõjaliste võimete arendamist, võeti teadmiseks Euroopa Kaitseagentuuri (European Defence Agency, EDA) 2009. aasta tegevusaruanne, anti suunised ja kinnitati eelarve 2010. aastaks.

Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite ühisel kohtumisel keskenduti peamiselt operatsioonile «Althea» Bosnias- ja Hertsegoviinas, kus põhiküsimuseks kujunes operatsiooni võimalik ümberkujundamine väljaõppemissiooniks.

Eile õhtul osales Aaviksoo Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite ning NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni kohtumisel, kus rõhutati vajadust panustada Afganistani lisaks sõjalistele võimetele ka erinevate tsiviilprogrammidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles