Kaitsja: Tool müüs Arco aktsiad kasumiga

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tool Tallinnas hotell Radissoni kohvikus äriasju ajamas.
Toomas Tool Tallinnas hotell Radissoni kohvikus äriasju ajamas. Foto: Toomas Huik

Toomas Tool müüs eelmise aasta juulikuus Arco Vara aktsiaid börsil kasumiga ega püüdnud firma hinda alla lüüa, kinnitas ärimehe kaitsja.


Soraineni advokaadibüroo nõuniku Allar Jõksi sõnul on tema kaitsealusele esitatud süüdistusest väga raske aru saada. Prokuratuur avalikustas eile, et esitas süüdistuse Toolile ja endisele SEB maaklerile, et need püüdsid eelmise aasta juulikuus Arco hinda börsil kunstlikult alla lüüa.

«Süüdistuses esitatud kujul on väga raske aru saada, milles manipuleerimine seisnes,» ütles Jõks. «Süüdistusest jääb mulje, et Eesti vabariigis on keegi, kes teab, mis hinnaga, kui palju, millise aja jooksul võib isik endale kuluvaid aktsiaid müüa.»

Jõks kinnitas, et Tool end süüdi ei tunnista ja ootab nüüd kohut, et alusetu süüdistus kummutada.

«Ütlen veelkord, et me ei saa aru, milline on lubatud käitumine turul, kui Toomas Tooli süüdistatakse selles, et ta lühikese ajaperioodiga müüs 500 000 aktsiat kõrgema hinnaga, kui ostis, siis oli sel tehingul majanduslik sisu ja eesmärk,» märkis Jõks. «Ja sellele tehingule mõne teise eesmärgi seadmine, antud juhul aktsiahinna langetamine, on meelevaldne.»

Jõks viitas, et eelmisel aastal kukkus Arco aktsia pidevalt ja Tooli tegevuse eesmägiks ei olnud aktsiahinna langus.

Viimases süüdistab Tooli aga prokuratuur. Prokurör Maria Suti sõnul oli Tooli eesmärgiks Arco Varas võimalikult suure osaluse ostmine ning selleks lõi ta ka aktsiahinda alla.

«Firma ülevõtmine on väidetavate kannatanute meelevaldne süüdistus, millel ei ole mingit sisu,» lausus Jõks.

Tool alustas Arco aktsiate kokkuostmist eelmise aasta juulikuus, praegu on ta firma suurim omanik. Arco osanikuks sai Tool pärast vendade Arakate loobumist firma juhtimisest ja omamisest. Väidetavasti kasutas Tool ülevõtmiseks Arti Arakalt saadud siseinfot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles