Tartus saab minna vaarao hauakambrisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

AHHAA-keskus ja Tartu Ülikooli Kunstimuuseum avavad täna ülikooli peahoone keldrisaalis ühisnäituse «Iidse Egiptuse müsteerium», mille külastajad saavad siseneda hauakambrisse ja näha tõelist 3000 aasta vanust muumiat.

«Muumia pärineb kuulsast von Richteri Egiptuseainelisest kogust,» rääkis Tartu ülikooli Kunstimuuseumi direktor Inge Kukk. «Tegu on noore egiptlase muumiaga, kellele oli hauda kaasa pandud ka Egiptuse püha linnu ibise muumia,» lisas Kukk. Muumiad jäid Tartusse vaid tänu sellele, et nad olid Tartu Ülikooli kunstikogu Voronezhi evakueerimise hetkel anatoomikumis hoiul, rääkis Kukk. Kuke sõnul on lisaks ehtsale muumiale näitusel väljas ka muumia mulaash, mille abil saab aimu inimkeha pikast mumifitseerimise protsessist, rääkis Kukk. Näitus on koostatud Soome Heureka keskuse poolt ja sisaldab hulgaliselt ineraktiivseid näituseeksponaate. «Lastel peaks siin lõputult tegevust jätkuma, sest nad saavad iidseid Egiptuse rõivaid selga proovida, oma nime kiilkirjas kirjutada ja proovida iseseisvalt jälile jõuda hieroglüüfide deshifreerimise saladustele, nagu see õnnestus 1822. aastal Prantsuse teadlasel Jeans-Francois Champollinil,» selgitas Kukk. Näitusel saab aimu ka sellest, kuidas aastatuhandeid tagasi elas lihtne Egiptuse käsitööline. Näitus jääb avatuks jaanuari lõpuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles