Libakontode tegemine muutus kriminaalkorras karistatavaks

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: montaaž

Eestlanna, kes võitles kuid tulutult oma 13-aastase tütre fotode eemaldamise eest venekeelse internetiportaali limpa.ru libakontolt, võib end lõpuks kindlalt tunda  – pühapäevast on võõraste andmetega esinemine kriminaalkorras karistatav.

«Sa oled armas...» Umbes nii meelitab valeidentiteeti kasutav tundmatu isik iga paari päeva tagant suhtlusportaali rate.ee venekeelses alternatiivis limpa.ru teismelisi poisse.

Mõni neist läheb mänguga kaasa ja avaldab meelitajale vastuarmastust. Ent keegi neist ei tea, et tegelikult pole sellel meelitajal midagi ühist konto fotodel eksponeeritud heledapäise teismelise tüdrukuga.

Need fotod on kopeeritud ühe 13-aastase Tallinna tüdruku rate.ee kontolt. Mõni kuu tagasi sai sellisest internetiflirdist aimu ka fotodel olev tüdruk ise. «Üks tuttav küsis, kas me teame, et tütrel on venekeelses limpa.ru-s ka oma konto, kus ta vene poistega flirdib,» ütleb neiu ema.

Kontot uurides selgus, et imala kasutajanimega konto loodi tänavu 7. juulil ja selle üldandmetel pole fotodel kujutatud neiuga midagi ühist. Kui fotodel olev blond neiu õpib Tallinnas eesti koolis, siis limpa.ru valekonto omanik väidab end õppivat hoopis Õismäe vene lütseumis. Vale on ka pärisnimi, mida konto kasutaja väidab endal olevat.

Ema sõnul on tema tütar ootamatu avastuse tõttu väga häiritud, ent abi pole nad saanud. «Kirjutasin selle portaali moderaatoritele, et palun võtke see konto maha. Midagi ei juhtunud, mulle isegi ei vastatud sealt,» ütleb ema. «Küsisin abi politseilt, kust öeldi, et meid saab aidata ainult kohus.»

Ent pühapäeval olukord muutus. Karistusseadustikus hakkas kehtima identiteedivarguse paragrahv, mis näeb seesuguste libakontode loomise eest ette kriminaalvastutuse.

«Selle juhtumi materjalid läksid meilt esmaspäeval Põhja politseisse ja ilmselt algatatakse seal toimunu asjus kriminaalmenetlus,» teatas politseiameti kriminaalosakonna juhtivinspektor Anu Baum. Selliseid juhtumeid tuleb juhtivinspektor Baumi sõnul aasta jooksul ette kümneid. «Ka täiskasvanud satuvad libakontode ohvriks,» tõdes Baum.

Seni oli libakontode ohvrite ainsaks lootuseks andmekaitseinspektsioon, kes pärast andmete täpsustamist vastavad kontod sulgeda lasi ja nende loojaid väärteo korras trahvis.

«Nüüd piisab, kui kannatanu teeb politseile avalduse, ja juhtunu asjus algatatakse kriminaalmenetlus,» ütles Baum. «Sellele järgneb vajadusel konto sulgemine ja kõik muud menetlustoimingud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles