Riigikogu karmistas pedofiilide karistusi

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu muutis karmimaks alaealiste vastu suunatuid seksuaalkaristusi.
Riigikogu muutis karmimaks alaealiste vastu suunatuid seksuaalkaristusi. Foto: Andres Teiss/ Postimees.

Riigikogu kiitis heaks muudatused karistusseadustikus, millega karmistatakse karistusi alaealiste ja alaealiste seksuaalse enesemääramise vastu toimepandud kuritegude eest ning kriminaliseeritakse ajutise lähenemiskeelu rikkumine.

Alaealise (noorema kui kaheksateistaastase) vägistamise eest näeb riigikogu õiguskomisjoni algatatud seadusemuudatus ette kuni kümneaastase vabadusekaotuse senise kuni viie aasta pikkuse vabadusekaotuse asemel.

Inimese kaasamise eest tema tahte vastaselt sugulise kire rahuldamisele suguühtest erineval viisil, kui selleks on kasutatud vägivalda, karistatakse uue korra kohaselt senise kolme aasta asemel kuni viieaastase vangistusega.

Kohtulahendiga kohaldatud lähenemiskeelu rikkumise eest saab karistada rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistusega. Seaduse vastu ei hääletanud ega erapooletuks jäänud keegi.

Õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher tõdes, et lähenemiskeelu rikkumise kuriteoks muutmine on oluline muudatus nii pere- kui alaealiste vastu suunatud ajutise lähenemiskeelu rikkumiste ja vägivalla vähendamiseks.

Vaher märkis, et õiguskomisjon on otsustanud toetada ka laste seksuaalse ahvatlemise (kaasa arvatud internetis) karistuste tõstmist seniselt ühelt aastalt vähemalt kolmele aastale. Ta lisas, et täna on nimetatud teo eest ette nähtav karistus ebaproportsionaalselt madal, samuti ei võimalda praegune kord läbi viia jälitustegevust kurjategijate asukoha tuvastamiseks ja nende tabamiseks.

Vaheri sõnul otsustati seksuaalset ahvatlemist puudutavad muudatused ellu viia eraldiseisva eelnõuga, mis on algatamisel vabariigi valitsuse poolt lähipäevadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles