Japanoloog räägib puudest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval, 24. novembril kell 18 algab Viljandi pärimusmuusika aida väikses saalis järjekordne «Omakultuuriakadeemia» loeng. Tallinna ülikooli japanoloog Alari Allik kõneleb teemal «Mitu elu on ühel puul: shinto ja pärandihoid».


Allik otsib vastust küsimusele, milline võiks olla pärandihoid, mis hoiab elus ka rituaalid ja kohaliku elukeskkonna. Tema hinnangul võiks meil olla midagi õppida jaapanlastelt, kes on säilitanud nii hooned kui oskuse neid vajaduse korral uuesti ehitada.


Jaapanlased ei hoia alles ainult kõdunema kippuvaid puitesemeid, vaid ka elusa püha puu goshinboku traditsiooni, mille tõttu võib tänapäevani ligi 80 000 pühamu juurest leida hiiemetsi. Nende oskusi on aidanud säilitada vajadus pühamuid lahti võtta ja uuesti ehitada. Veel tänapäeval ehitatakse näiteks Ise pühamu iga 20 aasta tagant uuesti üles.


Loengus arutleb Allik selle üle, kuidas Jaapanis mõistetakse autentsust ning kuidas toimib kultuur, mis käib originaali ja koopia mõistega väga vabalt ümber.


Loeng on tasuta. «Omakultuuriakadeemia» on Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ja Eesti pärimusmuusika keskuse koostööna korraldatav avalike loengute sari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles