Politsei süüdistab isa pisikese poja tapmises

Villu Päärt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu politsei kahtlustab, et ühekuuse pisipoisi Alexi lõi rusikatega surnuks poisi lihane isa, kohtunik lubas isa kuus kuud, kuni eeluurimise lõpuni vahi all hoida.

Politseiuurija Jevgeni Dolgorukov esitas Vjatsheslav Kirsimäele (23) esialgse süüdistuse lapsele üliraske kehavigastuse tahtlikus tekitamises, millega ettevaatamatuse tõttu põhjustati kannatanu surm. Kriminaalkoodeksi järgi võib meest süüdimõistmisel oodata viie- kuni kümneaastane vanglakaristus.

Lõi kaks korda pähe

Laupäeva pärastlõunal ei suutnud kiirabiarstid päästa kuuvanuse Alexi elu. Reedel olid vanemad võtnud 9. oktoobril enneaegsena sündinud Alex Lampe Puhja vallas arvele ning poisile kirjutati välja sünnitunnistus, esmaspäeval kavatsesid vanemad minna lapsetoetust taotlema, kuid laupäeva pärastlõunal suri poiss isa käe läbi.

«Noh, lõin … Närvis olin. See, kes peab lapsega istuma (ema), läks küla peale jooma, siis mina istugu. Mulle ei meeldinud, et ta karjub,» ütles käeraudus Vjatsheslav Kirsimäe eile Tartu maakohtu koridoris.

Kirsimäe sõnul oli laps mitu tundi järjest karjunud. «Ma ei tea, miks ta karjus, võibolla midagi valutas,» ütles ta. «Lõin kaks korda. Pähe sai. Algul nuttis natuke, siis andis minu isa talle pudeliga süüa. Kui laps süüa saab, siis ta enam ei nuta.»

Pärast seda läksid Vjatsheslav ja tema isa kööki, kus ootas peretuttav Boriss, kellest pidi saama Alexi ristiisa.

Lapse ema Katrin Lampe (25) leidis poisi elutoast, kui tuli tagasi külast hapukapsaid laenamast. Poisil oli piim ninast ja suust väljas.

«Ma ei saanud aru, kas ta hingas või mitte. Olin shokis,» kirjeldas naine.

Päeval kella kolme ajal oli naine läinud külast hapukapsaid laenama, olnud ära umbes kolmveerand tundi. Mehed olevat sel ajal köögis napsi võtnud.

Joome viina, veini, shampust

«Me joome viina, veini, shampust. Kui ma koju tagasi tulin, oli mees pooltäis,» ütles Katrin. «Nägin, et lapse põse peal on sinikas ja kulmu peal ka. Peakene oli tagant pehme. Küsisin, mis sa tegid? Vjatsheslav vastas, et võibolla vanaisa kukkus lapsele peale.»

Naine kutsus kiirabi ning tegi kiirabitelefonist kuuldud juhtnööride järgi lapsele seni kunstlikku hingamist, kuni arstid kohale jõudsid.

Politsei tuli kohale pärast seda, kui Tartust tulnud reanimobiil last elule aidata ei suutnud. Tartu politsei pressiesindaja Peeter Rehema sõnul leidis kohtuekspert alakaalulisel lapsel koljuluude murde ning aju verevalumeid. Lisaks leidus lapse kehal roidemurde ja rihmapandla löökide jälgi.

«Mis see lapsekene talle viga tegi?» küsis naine eile ahastavalt nuttes. Katrin vabanes kümne kuu eest Harku naistevanglast, kus ta oli istunud taskuvarguste eest.

Süüdi mõistetud lapsetapjad

Kasuema peksis kasulapse surnuks

23. aprillil 1995 suri Pärnus Eve Sortsi majas kaheaastane Meelis, keda sadist Eve Sorts peksis alates 31. juulist 1994. Kui laps vaevles peksupiinades, jõid ta kasuvanemad vahuveini ja tegid lapsest videofilmi. Eve Sorts mõisteti 8 aastaks vangi, tema mees lõpetas elu enesetapuga.

Kasuisa peksis kasupoja surnuks

4. septembril 1995 suri Tallinna lastehaiglas viieaastane lugeda ja kirjutada mõistev mulatilaps Helander, keda võõrasisa Harry Liber peksis aastaid, ent kelle kaitseks lapse ema välja ei astunud. Liber hakkas Helanderit eriliselt vihkama ja mõnitama pärast oma poja sündi. Kohtus ütles ta, et on rassist. Helander oli võõrasisa peksu tagajärjel sattunud ka varem haiglasse ja Liber kohtu alla, ent Tallinna linnakohus karistas teda esimesel korral tingimisi. Viimati mõistis kohus Liberile 9-aastase vabadusekaotuse.

Ema mürgitas poja

12. novembril 1996 andis Harjumaal Rummu vanglas töötav velsker Tatjana Shalashova oma pojale üledoosi tablette. Hiljem tassis ema lapse laiba metsa ja pani ta põlema. Kohus karistas naist 8-aastase vabadusekaotusega.

Ema laskis imikul surra

Nelja lapse ema sünnitas 1. jaanuaril 1996 kodus Saaremaal viienda lapse, mähkis imiku seelikusse ja peitis voodi alla. Õhtu saabudes mattis naine lapse kuuri põranda alla. Laps jooksis verest tühjaks, sest ema jättis ta nabaväädi sidumata. Kohus karistas ema aastase vabadusekaotusega.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles