Majutusteenuse käibemaks kütab kirgi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallink haldab nüüd Tallinnas kolme hotelli..
Tallink haldab nüüd Tallinnas kolme hotelli.. Foto: Toomas Huik.

Briti-Eesti kaubanduskoda, Ameerika Kaubanduskoda Eestis ja Rootsi kaubanduskoda ei ole nõus rahandusministeeriumi kavaga tõsta hotellide majutusteenuste käibemaksu seniselt viielt protsendilt 18 protsendi peale.

Tänasel Briti-Eesti kaubanduskoja koosolekul, kus osalesid liikmeshotellide ja turismiettevõtete juhid, leiti, et majutusteenuste käibemaksumäära tõstmisega kaotaks Eesti oluliselt konkurentsivõimes võrreldes naabruses asuva Läti ja Leeduga, aga samuti ka Skandinaavia riikidega. Lätis ja Leedus on käibemaksumäär 5 protsenti, Soomes 8 protsenti.

Väljapakutud käibemaksumäära tõstmine 18 protsendini muudaks Eesti turismi olukorra, mis juba niigi raskustes, veelgi keerulisemaks ning asetaks kõrgema hinna tõttu naabruses asuvate Läti ja Leeduga konkurentsis märksa nõrgemale positsioonile.

Briti-Eesti kaubanduskoja juhatuse esimehe ja Uniquestay Hotelsi juhatuse liikme Paul Taylor sõnul ei muudaks käibemaksumäära tõstmine üksnes hotellide olukorda keeruliseks. See mõjutaks ka kauplusi, õlletootjaid, transpordiettevõtteid, avaldaks negatiivset mõju tööhõivele ja palkadele ning edendaks varimajandust.

«Lühiajalises perspektiivis võib tunduda otsus riigikassat täitvana, kuid pikaajalises perspektiivis avaldaks negatiivset mõju SKPle,» märkis Taylor.

Briti-Eesti kaubanduskoda pöördus kommentaari saamiseks ka maailma ühe suurema reisikorraldaja Gullivers'i poole, mille esindaja Kate Maple'i sõnul oleks nimetatud käibemaksumuudatus Eesti turismi jaoks tõeline tragöödia. «Eesti turism elab hetkel üle niigi heitlikke aegu ning käibemaksu tõstmine raskendaks olukorda veelgi, üha enam turiste suunduks mujale,» märkis Maple.

Koosolekul osalesid Nordic Hotelsi, Merchant's House Hotelli, Uniquestay Hotelsi, Reval Hotelsi, Via Hansa, Meriton Grand Hotelsi, Tallink Hotelsi, Radisson SASi, Scandic Hotelsi juhid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles