Iisraeli minister: Shaliti vabastamine on käeulatuses

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Röövitud juudiriigi sõdur Gilad Shalit.
Röövitud juudiriigi sõdur Gilad Shalit. Foto: AP / Scanpix

Iisraeli tööstusministri Benjamin Ben Eliezeri kinnitusel on kokkulepe Palestiina islamistliku äärmusrühmitusega Hamas kolme aasta eest röövitud juudiriigi sõduri Gilad Shaliti vabastamiseks käeulatuses.


Iisrael soovib Shaliti vabastada sadade Palestiina vangide vastu. Eliezeri kinnitusel on kokkulepe Gaza sektorit kontrolliva rühmitusega «väga lähedal», vahendas AFP.

«Me peame maksma kõrget hinda, kuid ma arvan, et valitsus kiidab selle heaks,» ütles Türgis visiidil viibiv Eliezer armeeraadiole antud usutluses. «See lepe tõestab kõigile Iisraeli emadele, et me ei hülga ühtegi sõdurit.»

Juudiriigi peaministri Benjamin Netanyahu kinnitusel pole Shaliti vabastamiseks kokkulepet veel sõlmitud. Eile kohtus Hamasi delegatsioon Egiptuse pealinnas Kairos Egiptuse julgeolekuametnikega, et arutada Egituse ja Saksamaa vahendatava kokkuleppe üksikasju.

Palestiina islamistlik äärmusrühmitus nõuab 23-aastase juudiriigi kaprali Shaliti vabastamise eest Iisraelilt oma vangi langenud võitlejate vabastamist. Iisrael on aga varem korduvalt kinnitanud, et ei kavatse pantvangiks võetud kaprali vastu vange vahetada, kuid nüüd ollakse valmis kompromissiks.

Plaani kohaselt annab Hamas Shaliti üle Egiptusele, misjärel Iisrael vabastab kuni 450 palestiinlasest vangi. Kui Shalit on Iisraelile üle antud, järgneb veel ühe vangiderühma vabastamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles