Punane planeet oli kunagi sinine?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punasel planeedil Marsil võis kunagi ookean olla
Punasel planeedil Marsil võis kunagi ookean olla Foto: AFP / Scanpix

NASA ja USA Põhja-Illinoisi ülikooli teadlaste arvates võis Punaseks planeediks kutsutud Marsil 3,8 miljardit aastat tagasi olla suur ookean Oceanus Borealis, mis kattis kolmandiku selle pindalast.

Teadlased käisid selle väite välja pärast Marsist tehtud fotode uut uurimist, kirjutab Daily Mail.

Eriti pakkusid neile huvi Marsi pinnal näha olevad sügavad vaod. Teadlaste arvates on need vaod kunagised jõesängid. Need jõed voolasid lõuna mägimaalt põhjas asuvasse suurde ookeani.  

Marsi oletatavd jõeorud,  mis asuvad ekvaatori ligidal ja lõunapoolsetel aladel, avastati juba 1971. aastal

Arvutisimulatsioon näitas, et miljardeid aastaid tagasi oli Marsil kuiv kontinentaalne kliima, mis sarnanes Maa vastava piirkonna kliimale.

Samuti sadas Marsil regulaarselt vihma.

Teadlaste kinnitusel viitavad kõik need aspektid, et seal võis elu tekkeks üpriski soodsad tingimused olla.

Varasemal ajal ei olnud uurijatel täit selgust Marsi kanalite süsteemist. Siis pakuti välja, et tegemist võib olla põhjavee poolt tekitatuga. Põhjavesi võis purskuda pinna alt üles ning voolamine uuristas vagusid.

Kuid nüüdne uuring lükkas selle teooria ümber. Marsi fotode vaatlemine ja selle põhjalt tehtud analüüs näitas, et Marsi oletatavad jõgede asukohad meenutavad Maa jõesänge.

Teadlaste arvates viitavad arvukad sellised sängid, et kuskil pidi olema suur veekogu, kuhu sealne vesi voolas.

Marsi uurimine on näidanud, et madalamad alad asuvad sealsel põhjapoolkeral ja kõrgemad alad lõunapoolkeral.

«Marsi põhjaosas, praeguses madalamate aladega paikades võis kunagi suur ookean laiuda,» selgitasid asjatundjad.

Vaidlus Marsi kuivanud jõesängide ja ookeani üle on käinud alates 1971. aastast, mil need planeetidevahelise automaatjaama  Mariner 9 abil avastati.

Tänapäeval on Marss külm ja kuiv planeet, kust igasugune vesi on ammu kadunud. Sealne atmosfäär ei ole eluorganismidele soodne. Kui seal olekski mõni üliväike mikroorganism, siis see saaks eksisteerida ainult väga sügaval planeedi pinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles