Ministeerium koolide üldsulgemist pole kaalunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguspuhangu ajal koju saadetud õpilastel tuleb koolitükid ikka ära teha.
Haiguspuhangu ajal koju saadetud õpilastel tuleb koolitükid ikka ära teha. Foto: Caro / Scanpix

Haridusministeerium pole kaalunud kõikide Eesti koolide ajutist sulgemist praeguse haiguspuhangu ajaks, küll aga soovitatakse loobuda suurüritustest.

Haridusministeeriumi avalike suhete konsultandi Rein Joametsa sõnul ei ole kõikide koolide sulgemist kaalutud, sest ka tervisekaitseinspektsiooni hinnangul ei ole põhjust epideemiat välja kuulutada.

Küll aga soovitatakse koolides suurematest üritustest loobuda, eriti siis, kui piirkonnas gripp juba möllab. Samuti tuleks pidevalt jälgida teateid teistest riikidest ning hoiduda reisidest nendesse piirkondadesse, kus haigused rohkem levinud.

Koolidele saadetud juhendis on ka soovitus koolidele pidada puudumiste täpsemat statistikat vanuserühmade kaupa ja esitada see kohalikule tervisekaitseametile. Eriti oluliseks peetakse seda just haigestumise suurenemise korral, sest see kiirendaks kohapealsete otsuste vastuvõtmist, lisas Joamets.

Joamets ütles, et mingit väga kindlat haigestunute protsenti, mis sunnib kooli sulgema, pole kindlaks määratud. «Praegune nõuanne on, et kui puudujaid on umbes 30 protsenti ja «langenute» seas on ka õpetajaid, tasub kaaluda kas kooli või mõne klassi haiguspuhkusele saatmist,» sõnas ta.

Sulgemise juures on kolm otsustajat - koolijuht, kooli pidaja ehk kohalik omavalitsus või maavanem, samuti kohalik tervisekaitsetalituse direktor.

Praeguseks on haridusministeeriumi andmetel teinud sulgemisotsuse üle Eesti seitse kooli: Halliste, Raudna, Viiratsi, Mõisaküla, Muhu, Põltsamaa ühisgümnaasium ja Lindi lasteaed-algkool. Halliste, Muhu ja Raudna on juba uuesti avatud ja koolitöö jätkub. Koolipere haigusest toibumiseks on piisav aeg olnud umbes nädal.

Koolitükid tuleb järele teha

Pärast sunnitud koolipuhkust tuleb aga tegemata jäänud koolitükid järele teha. «Seadustes on väga täpselt kirjas, et kooliaasta pikkus on 175 päeva, samuti on täpselt määratletud koolinädala ja koolipäeva pikkus, seetõttu on tundide järeletegemine väga keeruline,» tõdes Joamets.

«Aga praegu on paljudes kohtades käibel e-kool, selle kaudu antakse enne lastele kodutööd, või siis korraldatakse hiljem õppetöö intensiivsemalt,» loetles ta võimalusi. Ka iseseisva õppimise päeva võib ikkagi õppepäevaks lugeda, selgitas ta.

Kui sellest hoolimata enne suve vajalikku materjali läbi ei jõuta, saab erandkorras ministri määrusega kokku leppida suvise koolivaheaja edasilükkamise, lisas Joamets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles