Toomas Savi soovitab Eesti-Vene piirilepingu preambulast loobuda

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu rahuleping sai allkirjad 2. veebruaril 1920.
Tartu rahuleping sai allkirjad 2. veebruaril 1920. Foto: Peeter Langovits

Euroopa Parlamendi liige Toomas Savi ütles täna Euroopa Parlamendi täiskogu istungil Strasbourgis peetud kõnes, et ta ei näe ühtegi põhjust, miks Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahelisele piirilepingule riigikogu poolt lisatud preambulast ei peaks loobuma.

«Tartu rahuleping on jätkuvalt kehtiv rahvusvaheline leping,» ütles Savi oma assistendi vahendusel. «Uus piirileping tunnustab üksnes Eesti ja Venemaa vahelist kontrolljoont nende omavahelise piiri ja ühtlasi Euroopa Liidu välispiirina.»

Toomas Savi juhtis Euroopa Parlamendi tähelepanu ka president Toomas Hendrik Ilvese hinnangule, et piirilepingu ratifitseerimisseadusele riigikogu poolt preambula lisamine oli tarbetu.

«Ka Euroopa Komisjoni volinik Siim Kallas nentis, et Tartu rahulepingule viitava preambula lisamine oli toona vaid sisepoliitiline provokatsioon,» märkis Savi.

Oma hilisemas kommentaaris viitas Toomas Savi ka Igor Gräzini seisukohale, et Tartu rahulepingu olulisus peitub Eesti iseseisvaks tunnistamises kuni aegade otsani, kuid arutatav piirileping seda ei mõjuta.

President Ilves märkis eelmisel nädalal, et Vene pool soovib suhete edasiminekuks piirilepingu sõlmimist, mis eeldab Tartu rahuleppe viite väljavõtmist piirileppe preambulast.  

SAMAL TEEMAL! ERR.ee: Ilves kaotaks Tartu rahuleppe viite piirileppe preambulast

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles