Kohtla-Järve linnapea keeldub ütluste andmisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov
Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Kaitsepolitseinikud pole seni kuulnud pistisekahtluse tõttu uurimise alla sattunud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi seisukohti, kuna meer on keeldunud ütluste andmisest.


Viru ringkonnaprokuratuuri kinnitusel on pistise andmises kahtlustatavad kaks ärimeest, ASi N&V omanik Nikolai Ossipenko ning OÜ Sikford juht Rinat Hamidullin eitanud linnapeale ebaseaduslike hüvede andmist, meer ise aga on keeldunud ütluste andmisest.

Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Dilaila Nahkur-Tammiksaare sõnul alustas kaitsepolitsei kriminaalmenetlust tänavu kevadel ning ka vaatluse all olevad hanked pärinevad alates sellest ajast.

«Kuriteoepisoodid on praegu seotud kahe firmaga, seega on uurimise all ka kaks episoodi, aga sealhulgas on näiteks tänavate ja haljasalade hoolduse hange, mis viidi läbi sellel aastal,» selgitas Nahkur-Tammiksaar BNSile.

Ta lisas, et kahtlustatavate ring selgub eeluurimise lõppedes. «Võimalik, et see muutub. Samuti võib muutuda kahtlustuse maht,» märkis Nahkur-Tammiksaar.
Ühtlasi vajab prokuratuuri kinnitusel alles selgitamist, kas Kohtla-Järve kandis linnapea väidetavalt ebaseadusliku tegevuse tõttu ka kahju

Kaitsepolitsei pidas Solovjovi, Ossipenko ning Hamidullini kinni teisipäeval. Ühtlasi toimusid samal päeval läbiotsimised linnavalitsuses, linnapea elukohas ja firmades, mille raames võeti ära kriminaalmenetluse jätkamiseks vajalikke dokumente ja muud vajalikku.

Kui ärimehed pääsesid pärast ütluste andmist vabadusse, siis Solovjov on endiselt kinni peetud ning prokuratuur otsustab neljapäeva hommikuks, kas taotleb kohtult luba tema vahi alla võtmiseks.

Kahtlustuste kohaselt lõi linnapea mitmetele ettevõtetele soodustingimusi ja eeliseid Kohtla-Järve linnavalitsuse korraldatud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde ning teenuste riigihangete konkurssidel, tagades neile seeläbi riigihangete võidu. Vastutasuna sai ta omakorda ettevõtjatelt varalisi soodustusi tasuta osutatud ehitus- ja remonttööde näol.

Kriminaalmenetlust alustati selle aasta kevadel karistusseadustiku pistise võtmist käsitleva paragrahvi alusel, tuginedes infole, et Kohtla-Järve linnavalitsuse töötajate seas võib olla isik, kes võtab pistist riigihangete suunamise eest.

Pistise andmise eest näeb karistusseadustik ette rahalise karistuse või kuni kolme aastase vangistuse. Kui aga kuritegu on toime pandud vähemalt teist korda, siis saab kohus süüdlase kuni viieks aastaks vangi saata. Pistise võtmise eest näeb karistusseadustik ette samasugused karistused.

Kohtla-Järve linnavolikogu valis 2. novembril keskerakondlase Jevgeni Solovjovi kolmandat korda linnapeaks. Solovjov sai esimest korda linnapeaks 2003. aasta oktoobris ja teist korda 2005. aasta sügisel. 18. oktoobril toimunud kohalikel valimistel tuli Kohtla-Järvel ülekaalukalt võitjaks keskerakondliku taustaga valimisliit
Usaldus, saades 21-kohalises volikogus 20 mandaati.

Ossipenko firma AS N&V on aastaid paistnud silma sellega, et võitis Kohtla-Järvel pea kõik riigihanked, millel osales. Iga aasta kümneid miljoneid kroone kasumit teeniv N&V on olnud Kohtla-Järvel sedavõrd edukas, et tema paljud konkurendid on loobunud riigihanketel osalemast.
Tänavu oktoobris üritas Ossipenko valimisliidu Jõhvi Elanik nimekirjas pääseda Jõhvis võimule, kuid see tal ei õnnestunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles