Kohtla-Järve meeri kahtlustatakse pistise võtmises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Solovjov
Jevgeni Solovjov Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kaitsepolitsei kahtlustab, et teisipäeval kinni peetud Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjov (61) võttis linna hangete suunamise eest konkreetsetele firmadele pistist nii sularahas kui ka ehitusteenusena.



Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaar oli veendunud, et see asi jõuab kohtusse.



«See, et riigihanked on ebaseaduslikult toime pandud, on minu meelest küll tõendatud,» ütles ta. «Juba esimesed ülekuulamised on andnud meile päris huvitavat informatsiooni.»



Teisipäeval viidi Kohtla-Järvel ja Jõhvis läbi kapo viimaste aegade suuremaid aktsioone, mille käigus peeti kinni nii Kohtla-Järve linnapea Solovjov (61), teehooldusfirma N&V omanik ja juhatuse esimees, Jõhvi volikogu liige Nikolai Ossipenko (51) kui ka ehitusettevõtte Sikford omanik Rinat Hamidullin (47).



Kapo suuroperatsioon


Keskerakonda kuuluvale linnapeale esitati kahtlustus pistise korduvas võtmises, ärimeestele selle andmises. Kapo otsis läbi enam kui 20 objekti, sealhulgas Solovjovi ja mõningate tema alluvate kabinetid, linnapea auto, kodu, N&V ja Sikfordi kontori, aga ka ühe Jõhvis elava linnavalitsuse ametniku korteri.



Kapo asus Solovjovi ning temaga tihedalt läbi käivaid isikuid jälgima tänavu kevadel seoses laekunud infoga riigihangete läbiviimisel toimivast väidetavast petuskeemist.



«Oleme kevadest saadik olukorda jälginud, sest ei ole ju saladus, et viimastel aastatel on meedias kajastatud probleemi, et riigihangete võidud siin linnas liiguvad alati ühtede ja samade firmade kätte,» sõnas Nahkur-Tammiksaar.



Prokuröri sõnul võib ta tänavu kevadest kuni oktoobrini väldanud jälitusoperatsiooni tulemusel kinnitada, et Kohtla-Järvel on hangete võitja alati eelnevalt teada. «Tihtipeale veel enne, kui riigihange väljagi kuulutatakse,» sõnas ta.



Ehkki info saadi oktoobriks kokku, otsustas kapo Solovjovi kinnipidamisega mitte kiirustada ja oodata ära, kuni kohalikud valimised läbi, et mitte anda põhjust süüdistusteks valimiseelses poliitilises tellimustöös, rääkis Nahkur-Tammiksaar.



Samas kaevus kapo ka põhjustesse, miks linnapea sellist väidetavat suunamist toimetab. «Oleme tuvastanud, et need kaks ettevõtet, kelle juhid on tänaseks kahtlustuse saanud, on teinud Solovjovi majas ehitustöid, mille eest linnapea pole sentigi maksnud,» rääkis prokurör.



Uurijate kahtlusi Kohtla-Järve linnapea heaolu ebaseaduslikus kasvus on süvendanud ka asjaolu, et ligi 45 000-kroonise kuupalgaga Solovjov on alates tänavu kevadest võtnud oma kontolt vaid 8000 krooni.



«Tekib küsimus, et mille eest ta siis süüa ostab ja üldse elab,» sõnas prokurör, kelle sõnul on uurijatel alust veendumusele, et linnapeale maksti pistist ka sularahas, sest läbiotsimise käigus leiti tema majast 300 000 krooni sularaha.



Praeguseks on kapo välja selgitanud ka ühe Jõhvis elava Kohtla-Järve linnaametniku, kelle ülesannete hulka kuulub hangetega tegelemine ja kelle korteris tehti samuti tasuta remonti. Ametniku nime ei soovinud prokuratuur eile avalikustada, kuna polnud selge, kas talle kahtlustus esitatakse või mitte.



Solovjovi suu lukus


Nii Solovjov, Ossipenko kui ka Hamidullin kuulati teisipäeval üle. Linnapea keeldus igasugusest ütluste andmisest ja küsimustele vastamisest.



Seevastu ettevõtjad on Nahkur-Tammiksaare sõnul andnud «piisavalt huvitavaid ja vajalikke ütlusi» ning nende arestimajja paigutamist ei pidanud prokuratuur vajalikuks.



«Arvan, et nad teevad meiega ka tõhusat koostööd,» lausus juhtivprokurör. Ärimehed kuritegu siiski omaks ei võtnud.



Prokuratuur ei välistanud eile, et täna, mil kukub 48-tunnine kinnipidamistähtaeg, taotletakse kohtult Solovjovi vahi alla võtmist kuni pooleks aastaks. Põhjenduseks tõi ta asjaolu, et linnapea võib mõjutada tunnistajaid ning kaasa aidata tõendite hävitamisele.



«Ühe firmas tehtud läbiotsimise käigus üritas üks proua dokumente hävitada. Praegu spetsialistid üritavad neid tükke kokku panna ja vaadata, mis dokumentidega on tegu,» tõi Nahkur-Tammiksaar näiteks juhtumi, mis võis tema arvates olla Solovjovi-poolne katse tõendeid hävitada.



Kõiki tõendeid ja dokumente pole kapo jõudnud läbi vaadata – ainuüksi läbiotsimispaikadest kaposse viidud arvuteid on 20 ringis.



«Me ei tea, mis nende kontrollimisel, e-kirjavahetusest ja muust kõik veel välja võib tulla,» rääkis prokurör.



Kapo uurimine puudutab nelja hanget, nende seas on 229 miljoni krooni suurune Kohtla-Järve teehoolduse ja haljastuse hange, mille võitis tänavu Ossipenko firma N&V.



Linnapea sai kohusetäitja


Jevgeni Solovjov eile telefonikõnedele ei vastanud, kuid päev enne kuriteokahtlustuse saamist väitis ta Põhjarannikule antud intervjuus, et tema konkursivõitudes pole kunagi olnud midagi ebaseaduslikku.



Eile erakorralisele istungile kogunenud Kohtla-Järve linnavalitsus otsustas, et linnapea kohustused võtab ajutiselt üle aselinnapea rahandusküsimustes Ljudmila Jantšenko. Ta ei soovinud päev varem juhtunut kommenteerida.



«Ma ei oska midagi öelda, olen šokis,» sõnas Jantšenko. Kaitsepolitsei pole aselinnapea sõnul ei tema ega ühegi teise linnavalitsuse liikmega vestelnud.


Aselinnapea Viktoria Tsventarnaja ütles, et linnavalitsus saab linna juhtimisega juhtunule vaatamata hakkama.



Prokuratuuri teatel pole peale Solovjovi kahtlusaluste ringis kedagi linna tippametnikest. Samuti ei figureeri toimikus riigikogu liikme Valeri Korbi nime, kes on aastaid linna juhtimise juures olnud ning kelle lähedased sidemed Ossipenko ja Hamidulliniga on olnud avalik saladus.



«Aga me ei välista, et uurimise käigus võib kahtlusaluste ring ja episoodide arv suureneda,» sõnas prokurör Dilaila Nahkur-Tammiksaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles