Uuring: kliima soojenemisest võidavad Põhja-Euroopa riigid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu ülerahvastatud Barcelona rannad võivad tulevikus enamiku turistide jaoks liialt palavaks muutuda.
Praegu ülerahvastatud Barcelona rannad võivad tulevikus enamiku turistide jaoks liialt palavaks muutuda. Foto: PA Wire / SCANPIX

Kuigi kogu Euroopa Liidule läheb kliima soojenemine tulevikus maksma kuni 65 miljardit eurot (üle triljoni krooni) aastas, võivad Põhja-Euroopa riigid sellest hoopiski võita, vahendab värsket uuringut uudistevõrk LETA.

ELi uurimiskeskuse raport nendib, et kui aastaks 2080 prognoositav praegusest 2,5 kraadi soojem õhutemperatuur tuleks juba praegu, kuluks selle tagajärgedega toime tulemiseks igal aastal 20-65 miljardit eurot (312 miljardit kuni rohkem kui triljon krooni). See raha kuluks põllumajanduse päästmiseks, vee alla jäävate rannikualade inimeste ümberkolimiseks ning turismimudelite muutmiseks.

Samas oleks turism üks väheseid valdkondi, mida kliima soojenemine ELi mastaabis üldisemalt võttes ei muudaks. Tohud muutused aga seisaksid ees piirkonniti.

Kõige rohkem kannataksid Hispaania, Portugal, Itaalia ja Kreeka. Nende põllumajandustoodang kahaneks veerandi võrra ja turistid ei tuleks enam liialt palavatel hooaegadel.

Kesk-Euroopa, mille all selles uuringus mõeldakse näiteks Iirimaad, Suurbritanniat, Prantsusmaad, Hollandit, Rumeeniat ja Poolat, kannataks vähem. Neile riikidele oleksid suurimaks probleemiks üleujutused, turismiäri peaks aga kasvama.

Veelgi paremini läheks Põhja-Euroopal – Taanil, Eestil, Soomel, Lätil, Leedul ja Rootsil. «Põhja-Euroopa on ainuke piirkond, mis majanduslikult võidab, peamiselt tänu positiivsele mõjule põllumajandusele,» leiab uuring, mille kohaselt hakkaks siia tulema ka rohkem turiste.

Samas hoiatavad uuringu autorid, et kliima võib soojeneda isegi rohkem, kui praegused mudelid ennustavad ning mõjuda kõigile Euroopa piirkondadele halvasti. Lisaks märkisid nad, et arvesse ei võetud loodusliku mitmekesisuse vähenemist ning muid mittemajanduslikke aspekte.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles