Korduma kippuvad küsimused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seagripivaktsiini pudelike
Seagripivaktsiini pudelike Foto: Reuters / Scanpix

Mis on «seagripp»?

Tegu on uue gripiviiruse tüübiga A/H1N1, kus on arvatavalt segunenud omavahel sea-, linnu- ja inimese gripiviiruse geenid. Sellist kombinatsiooni ei ole maailmas varem täheldatud. Kuna iga uut asja on vaja kuidagi nimetada, sai see gripiviiruse tüüp meedias algselt nimeks «seagripp».


Millised on uue gripi sümptomid?

Uue gripiviiruse A/H1N1 sümptomid on sarnased tavalisele hooajalisele gripile, nendeks on: haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid. Võib esineda ka kõhulahtisust.

Kuidas inimesed nakatuvad uude grippi?

Viirushaigused, milleks on ka uus gripiviirus, levivad piisknakkuse teel vahetu kontakti kaudu haigestunud inimesega. Seepärast peab haige inimene katma köhides või aevastades suu ja nina puhta salvrätiga, mis tuleb pärast kasutamist kohe visata prügikasti. Salvräti puudumisel kata suu varrukaga, nii väldid teiste nakatamist.

Kas uus gripiviirus A/H1N1 allub ravimitele?

Enamik gripiviiruseid on vastuvõtlikud viirusvastastele ravimitele, nende hulgas ka uus gripiviirus A/H1N1. Kuna viirusevastased ravimid on retseptiravimid, siis määrab vajaliku ravimi haigele arst. Antibiootikumidest gripi puhul abi ei ole.

Millal kuulutatakse välja gripiepideemia?

Kui ülemiste hingamisteede viirushaigustesse nakatunuid registreeritakse poolteist korda enam inimesi kui tavapäraselt gripihooajal, ehk kui Eestis on nakatunuid nädalas üle 18 000.

Mida gripiepideemia tähendab?

1) koolides ja hoolekandeasutustes võidakse ajutiselt töö peatada, haiglates piiratakse külastamist. Seda rakendatakse kohati ka ennetavalt.
2) tungivalt soovitatakse kõikvõimalikud massiüritused ära jätta.

Lisaks tekib ilmselt vajadus tervishoiuasutuste töö ümber korraldada. «See tähendab, et kõik plaaniline töö, nii perearstide juures kui haiglates, lükatakse edasi ja osutatakse abi ainult rasketele haigetele. Teistele antakse meedia ja nõuandetelefonide vahendusel esmased soovitused koduraviks,» on öelnud sotsiaalministeeriumi asekantsler Ivi Normet.

«Kui mõnel tervishoiuasutusel saab mõni ravim, seade, tarvik - maskid, kindad, kitlid - otsa ja ka apteegis või hulgimüügis neid millegipärast ei ole, siis on olemas riiklikud varud ja neid saab epideemia korral kasutusele võtta. Kõige olulisem, et kui epideemia korral teevad arstid ületunnitööd, siis on võimalik seda tasustada haigekassa riskireservist. Selleks on ette nähtud 200 miljonit krooni,» kinnitas Normet.

Kas praegu on ohutu reisida riikidesse, kus on uus gripp kinnitust leidnud?

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ei ole hetkel mingeid reisipiiranguid kehtestanud. Reisijatel soovitatakse järgida üldiseid hügieenimeetmeid.

Kuidas peab käituma inimene, kes on tulnud Eestisse tagasi riigist, kus on kinnitatud uue gripiviiruse A/H1N1 juhtumeid?

Kodanik, kes on saabunud tagasi välisreisilt, kus on kinnitust leidnud uus gripp, peab järgneva seitsme päeva vältel jälgima oma tervislikku seisundit. Kui tal tõuseb kõrge palavik ((38°C ja rohkem), millega kaasnevad kas köha, nohu, pea-, kurgu- või lihasvalu, tuleb kohe helistada arstile. Kindlasti tuleb arstile rääkida ka oma välisreisist.

Kas välisreisilt tagasi tulnud inimene võib minna Eestisse jõudes kohe tööle?

Terve inimese jaoks ei ole mingeid piiranguid. Seega võib minna tööle ja jätkata oma tavapärase elurütmiga. Nakkusohtlik on ainult haige inimene.

Allikas: Postimees.ee
Tervisekaitseinspektsioon

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles