Kui oled haige, siis kaitse teisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguste vältimiseks pese käsi
Haiguste vältimiseks pese käsi Foto: Sille Annuk
1. Hoolitsege hingamishügieeni eest

See tähendab, et väldite olukorda, kus teised inimesed puutuvad kokku teie nina ja suu nakkusohtlike eritistega. Kui olete haigestunud, katke köhimisel või aevastamisel suu ja nina taskurätikuga või köhige või aevastage pigem vastu käsivart kui käelaba. Taskurätikud tuleb pärast kasutamist visata prügikasti.



2. Peske või puhastage tihti käsi


a) Käte tihe pesemine või desinfitseerimine aitab kaitsta teisi pisikute eest, mida levitada võite. Peske käsi põhjalikult seebi ja veega, eriti pärast köhimist või aevastamist. Alkoholipõhised kätepuhastusvahendid vähendavad gripiviiruse kogust viirust kandvatel kätel, kuigi pesemine seebi ja veega on tõhusam.


b) Käte pesemine ei tohiks piirduda kerge loputamisega, vaid seda tuleks teha iga kord vähemalt 20 sekundit.

3. Kui olete haige, ärge minge tööle või kooli ja piirake kokkupuudet teiste inimestega

Hoidke teistega vähemalt meetrist distantsi.
Haigestunud täiskasvanud võivad nakatada teisi ligikaudu viis päeva pärast esimeste sümptomite ilmnemist ning lapsed on nakkusohtlikud ligikaudu seitse päeva pärast esimeste sümptomite ilmnemist. Siiski on mõistlik pidada inimest nakkusohtlikuks terve sümptomite esinemise aja vältel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles