Näomaske ei soovitata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talllinna lastehaigla arst Kati Korjus näomaskiga.
Talllinna lastehaigla arst Kati Korjus näomaskiga. Foto: Priit Simson

Haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskus ei soovita näomaske väljaspool tervishoiuasutusi kanda, sest pole tõestatud, et see kaitseks gripi eest või vähendaks selle edasikandumist.


Kuna osa inimesi võib siiski otsustada näomaski kanda, ei tohiks see keskuse hinnangul siiski probleeme tekitada, siis on aga oluline see nõuetekohaselt paigaldada ning hiljem kõrvaldada. «Pärast eemaldamist tuleks näomask panna plastkotti ning kott seejärel sulgeda. Plastkoti võib panna tavaliste majapidamisjäätmete hulka. Seejärel tuleb hoolikalt pesta käed,» soovitab keskus.

Maski kandmise ajal ei tohi seda käega puudutada. Lisaks näomaskile tuleks haiguse edasikandumise takistamiseks kasutada ka kõiki teisi ettevaatusabinõusid.

Kui näomaski kasutab gripisümptomitega inimene, võib see aidata piirata hingamisteede eritiste levikut köhimisel või aevastamisel ning vähendada nakkusohtu inimeste seas, kellega võidakse lähedalt kokku puutuda.

See võib olla kasulik:
a) reisides koju või haiglasse pärast sümptomite tekkimist;
b) kui haigestunud inimese eest hoolitsevad kodus pereliikmed ja teised isikud;
c) kui ei ole võimalik vältida lähedast kontakti tervete inimestega.

Terve inimene võib näomaski kanda selleks, et vältida tahtmatut kokkupuudet suu ja ninaga, kui käed kannavad pisikuid, või teiste inimeste köhimisel ja aevastamisel levivate hingamisteede eritistega. Samuti võib näomask pakkuda kaitset tervetele inimestele, kes hoolitsevad gripisümptomitega inimese eest ja puutuvad temaga lähedalt kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles