Olulisemad mõisted

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina meedikud gripiravimeid ette valmistamas.
Hiina meedikud gripiravimeid ette valmistamas. Foto: AFP / Scanpix
Uus gripp A(H1N1)

- uue gripiviiruse tüübiga, kus on arvatavalt segunenud omavahel sea-,


linnu- ja inimese gripiviiruse geenid. Uue gripiviiruse A/H1N1 sümptomid on sarnased tavalisele hooajalisele gripile, nendeks on: haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid. Võib esineda ka kõhulahtisust.



Mitigatsioonifaas

- riik ei käsitle igat üksikjuhtumit eraldi, kuna see ei ole otstarbekas. Laboriproovi uurimine võtab reeglina aega kuni üks ööpäev. Haiguse suure leviku tingimustes tuleb hakata grippi kohe ravima kliinilise leiu alusel. Proove võetakse endiselt ja eriti raskete juhtumite korral, seda tegevust ei ole lõpetatud. 2009 Eesti läks üle mitigatsioonifaasi 11. novembril.

Epideemia - nakkushaiguse puhang, mis nõuab nakkustõrje meetmete laiaulatuslikku rakendamist. Epideemia kuulutatakse välja juhul kui haigestumine ületab 1,5 kordselt tavapärast haigestumist. Eestis tuleb gripiepideemia välja kuulutada kui ülemiste hingamisteede viirushaigustesse (sh gripp) haigestumine on ületanud ühes nädalas 18 000 juhtu (eelmisel nädalal oli näiteks 10 000). Epideemia välja kuulutamine võib tuua vajaduse tervishoiusüsteemi igapäevatöö ümberkorraldamiseks. See tähendab, et abi antakse vaid erakorralistele rasketele haigetele ja plaaniline töö lükatakse edasi.

Pandeemia - erakordselt suur gripi epideemia, mis levib ulatuslikult üle riigipiiride, haarates paljusid riike ja mandreid ning millega kaasneb inimeste kõrge haigestumine ja suremus. Gripipandeemia oht tekib juhul, kui ringlusse ilmub uus, populatsioonis varem mitte esinenud gripiviirus ja leiab kinnitust uue viiruse aktiivne levimine inimeselt-inimesele ja uus viirus on kõrge inimpatogeensusega. A(H1N1) gripiviirus on küll uus viirus, kuid suremus maailmas ei ole osutunud kõrgemaks nn tavalisest gripisuremusest. See tähendab, et maailmas esineb pandeemia, riigis epideemia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles