Millised ravimid sobivad gripi raviks lastel?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nohune laps.
Nohune laps. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht
Ravimiamet annab nõu, milliste ravimitega leevendada gripi sümptomeid lastel.

Lastel ei tohiks üldjuhul kasutada ravimeid, mis sisaldavad mitut toimeainet. Need võivad küll palavikku, nohu ja köha leevendada, kuid kõrvaltoimete riski ja kliiniliste andmete vähesuse tõttu ei ole neid siiski soovitatav kasutada.

Palavik

Palaviku alandamiseks alla 12-aastastel lastel on soovitatav kasutada paratsetamooli või ibuprofeeni. Annus peab olema arvestatud kas vastavalt vanusele või kehakaalule. Vajalikust suuremad annused võivad põhjustada kõrvaltoimeid või mürgistusnähte, väiksemad annused seevastu ei alanda palavikku.

Paratsetamooli lastele sobiv ühekordne annus on 10-15 mg/kg kehakaalu kohta, maksimaalne ööpäevane annus on 60 mg/kg kehakaalu kohta.

Lastele soovitatav ibuprofeeni annus on 20-40 mg/kg ööpäevas, jaotatuna 3-4 annuseks. Ühekordne annus lastele kehakaaluga üle 20 kg on 200 mg; kehakaaluga üle 30 kg 200-400 mg ja üle 40 kg kaaluvatele lastele 400 mg.

Aspiriini ei ole soovitatav alla 18-aastastele noorukitele ja lastele viirushaiguse korral palaviku alandamiseks anda.

Nohu

Nohu korral võiks väikelastel alustada nina loputamisega mereveega. Ravimite tarvitamist võib kaaluda alles siis, kui mereveega loputamine hingamistakistuse vastu ei aita.

Ninna pihustatavaid dekongestante (ksülometasoliin, nafasoliin) ei ole soovitatav kasutada alla 2-aastastel lastel ning neid ei tohiks kasutada kauem kui kaks-kolm päeva, piirduda tuleks paari pihustusega päevas. Kasutada tuleks kindlasti lastele mõeldud toimeaineid ja ravimtugevusi: ksülometasoliin 0,05% alates 2. eluaastast, nafasoliin 0,05% alates 3. eluaastast. Alla 2-aastastel lastel tohib ninna pihustatavaid dekongestante kasutada ainult erandjuhul ja arsti loal.

Apteegis on ilma retseptita saadaval ka suukaudselt kasutatavad nohuravimid (pseudoefedriin, kas üksi või kombinatsioonis triprolidiiniga). Ka neid tohib alla 6-aastastele lastele anda ainult arsti loal. Põhjuseks jällegi kõrvaltoimete risk – pseudoefedriinil erutus, unehäired, hallutsinatsioonid, tahhükardia; triprolidiinil uimasus.

Köha

Rögaerituse parandamiseks võib kasutada rögalahtisteid. Taimsetest preparaatidest aed-liivatee, luuderohu ekstrakt; ravimitest karbotsüsteiin, atsetüültsüsteiin, broomheksiin, ambroksool. Alla 2-aastastel lastel ei pruugi röga väljaköhimisoskus olla piisav, mistõttu rögalahtisteid tuleks neil kasutada vaid arsti loal. Perearstid soovitavad imikutel ja väikelastel rakendada köha korral rahvameditsiini võtteid.

Paukuva ja kinnise köha pärssimiseks mõeldud ravimeid (kodeiin, dekstrometorfaan) tohib kõrvaltoimete riski (uimasus, pearinglus, iiveldus) tõttu kasutada lastel vaid arsti soovitusel. Pikaajalise kinnise köha, eriti öise köha korral, kui rögalahtistid ei anna tulemust, tuleks arsti poole pöörduda, sest põhjuseks võib olla astma või antibiootikumravi vajav bakteriaalne põletik.

Nii köha, nohu, kui ka palaviku korral tuleks tavalisest rohkem tarbida vedelikku. See on eriti oluline väikelaste puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles