Teadlased: koolide sulgemine vähendaks H1N1 levikut viiendiku võrra

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiri, milles antakse teada Prantsusmaa Saint-Amand'i algkooli sulgemisest seagripi tõttu.
Kiri, milles antakse teada Prantsusmaa Saint-Amand'i algkooli sulgemisest seagripi tõttu. Foto: AFP / Scanpix

Koolide sulgemine vähendaks uue gripi viiruse H1N1 levikut viiendiku võrra, kuid selle negatiivsed makromajanduslikud tagajärjed võivad kasuteguri üles kaaluda, ütlesid teadlased täna avaldatud artiklis.


Kaheksa Euroopa riigi andmeid vaadelnud teadlased leidsid, et koolide sulgemine praeguse seagripiepideemiaga sarnanevate nakkuspuhangute ajal vähendab lähikontakte 10 protsendi ja viiruse levikut 21 protsendi võrra.

«Lapsed on oma tihedate ja lähedaste sotsiaalsete kontaktide ning üldise hügieeni tõttu paljude patogeenide tähtsad levitajad,» ütles töörühma juht, Belgia Hasselti ja Antwerpeni ülikooli teadlane Niel Hens.

«Kontaktivõimaluste vähendamisest oleks pandeemiaolukorras palju abi.»

Suurbritannias jäeti aprillis, kui ilmnesid esimesed H1N1-ga nakatumise juhud, koju tuhanded lapsed ning koole on suletud ka teistes Euroopa riikides.

Juunis seagripipandeemia välja kuulutanud Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ütleb, et koolide sulgemine on valitsuste otsustada.

Enamikus riikides on otsustatud seda mitte teha, sest viirus levib laialt ja koolide sulgemise korral peaksid tervishoiutöötajad ja paljude teiste ametite esindajad koju jääma, et laste eest hoolitseda, see aga vähendaks tootmist ja kahjustaks kriisi tõttu niigi kannatavaid majandusi.

Hensi uuringus vaadeldi Belgia, Suurbritannia, Soome, Saksamaa, Itaalia, Luksemburgi, Poola ja Hollandi andmeid.

«Kui me eeldame, et koolidse sulgemine pandeemiaolukorras sarnaneb koolide sulgemisega vaheajaks, siis näitavad meie tulemused, et niisugusel strateegial oleks haiguse levikule märkimisväärne mõju, umbes 21 protsenti,» öeldakse ajakirjas BioMed Central Infectious Diseases avaldatud uurimiskokkuvõttes.

«Teisalt tuleb kaaluda koolide sulgemise eeldatavaid laiemaid makromajanduslikke tagajärgi,» soovitavad teadlased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles