Vilosius: elanike vaktsineerimise skeem vajaks paremat läbitöötamist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Vilosius.
Toomas Vilosius. Foto: Peeter Langovits
Postimees esitas endistele sotsiaalministritele küsimuse, kuidas nad hindavad sotsiaalminister Hanno Pevkuri ja tema alluvate tööd gripiepideemia ajal. Alljärgnev on aastatel 1994-1996 sotsiaalminister olnud Toomas Vilosiuse arvamus.

Kuna Hanno Pevkur on nii lühikest aega ametis olnud, ei ole talle praegu midagi ette heita.

On kahetsusväärne, kui keegi gripi tüsistustesse sureb. Seda kahetsusväärsem, kui see juhtub noore inimesega. Aga olen kindlasti seda meelt, et kui selle aasta gripi tüsistustesse suremisest kokkuvõtteid teeme, ei erine arvud varasematest aastatest (2007. aastal neli gripisurma, 2008. aastal mitte ühtegi - toim).
Soome hakkas uue gripi leviku vastu valmistuma ja vaktsiini tellima suhteliselt vara, kevadel.

Aga nemadki ei saanud vaktsiini korraga kätte, vaid portsukaupa. Vaktsiini ei saa niimoodi, et tellid ja kohe on olemas; seda ei saa ka Eesti riigile ette heita. Võib-olla oleks pidanud varem mõtlema vaktsiini tellimise peale.

Keerulisemaks läheb, kui vaktsiin Eestisse jõuab, sest minu arust ei ole see skeem väga hästi läbi töötatud, kuidas elanikkond ära vaktsineeritakse. Ma ei ole kindel, et lootus, nagu teeksid seda kõik perearstid, naeratus näol, on õige. Ma ei tea, kas nende töökoormust veel suurendada oleks otstarbekas.

Midagi jääb siis igal juhul tegemata. On selleks siis korralik vaktsineerimistöö või igapäevane patsientide ravi ja nõustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles