Perearstid ei jää ravis gripitestile lootma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Analüüsi tegemine ei ole perearsti ainus võimalus patsiendile ravi määramiseks.
Analüüsi tegemine ei ole perearsti ainus võimalus patsiendile ravi määramiseks. Foto: Caro / Scanpix

Eesti perearstide seltsi juhatuse liige Anneli Kalle-Talvik ütles, et paljudes perearstikeskustes pole ka tavalise gripi kiirteste, sest nende hind on liiga kõrge ning arst oskab oma kogemuste põhjal ravi määrata kliinilise pildi põhjal.

On iga perearsti enda otsusi, kas ta ostab keskusse gripi kiirteste või mitte. «Haigekassa pearaha kasutamiseks on meil täpsed reeglid ja seagripi analüüse seal loetelus pole,» selgitas Kalle-Talvik, miks tasuta testimise võimalust patsientidele anda ei saa.

Perearstikeskus Sinu Arst tellis hiljuti uue gripi kiirteste, mis peaks kohe-kohe saabuma. «Kui esimest korda tellimise võimalus tekkis, jäime me neist ilma, sest nende vastu oli nii suur huvi ja need olid juba otsas.»

Kalle-Talvik ütles, et kõigi kiirtestide hinnad on palju kõrgemad kui haigekassa analüüsideks ette näeb. Uue gripi kiirtesti eest peab nende perearstikeskuses maksma hakkama vähemalt 200 krooni ja selle tulemused saab teada umbes veerand tunni jooksul.

Kui arsti hinnangul on vaja teha viirusproov, saadetakse see tervisekaitseinspektsiooni laborisse, kust vastus saadakse heal juhul järgmisel päeval, maapiirkonnas päeva võrra hiljem. Ravi tuleb aga alustada vähemalt 48 tunni möödudes pärast haigestumist, nii et arst ei jää kunagi ainult sellele vastusele lootma, vaid määrab ravi juba kliinilise pildi põhjal.

Kiirtest pole nii täpne

Tervisekaitseinspektsiooni avalike suhete juht Iiris Saluri märkis, et kiirtestid pole ka paraku täiesti täpsed. «Kahjuks on see andnud palju valevastuseid, kiirtest vajab täpseks diagnoosimiseks kindlasti ülekinnitamist. Samas võib perearst panna gripidiagnoosi välja ka kliinilise pildi alusel,» lisas ta.

Tervisekaitseinspektsiooni nakkushaiguste laboris määratakse uut grippi PCR real time meetodiga ja selle analüüsi hind on 923 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles