Tervishoiuamet saatis haiglatele gripi asjus ringkirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsemaskides patsient ja arst Tallinna Lastehaiglas.
Kaitsemaskides patsient ja arst Tallinna Lastehaiglas. Foto: Priit Simson.

Tervishoiuamet saatis pärast esmaspäeval aset leidnud gripisurma haiglatele uue ringkirja juhistega praegusel ajal tegutsemiseks.


Ameti peadirektori Üllar Kaljumäe sõnul on koolilapse surmajuhtumi põhjalik uurimine alles pooleli. «Esialgsete uurimistulemuste põhjal rõhutati kokkuvõtvalt haiglatele ja kiirabile saadetud kirjas kolme asjaolu. Esiteks, tuletati meelde, et alates käesoleva aasta 11. novembrist diagnoositakse grippi kliinilise pildi alusel ja ravi alustatakse ja korraldatakse vastavalt iga patsiendi seisundile, seda korrigeeritakse vajadusel vastavalt hiljem lisanduvale teabele, näiteks laboriandmetele,» ütles Kaljumäe.

Teine soovitus oli tema sõnul see, et tuleb olla maksimaalselt täpne diagnoosi sõnastamisel ja selleks tuleb kasutada gripile viitavat diagnoosikoodi. Ning kolmas nõuanne, mis puudutas ainult haiglaid, oli võtta diferentsiaaldiagnostilistel kaalutlustel laboriproov pandeemilise A(H1N1) 2009 gripi tuvastamiseks kõikidelt intensiivravi patsientidelt, kellel on kliinilise leiu alusel diagnoositud gripp või gripi tüsistus.

«Praegusel etapil, kus haiguse levik on järjest laialdasem, on äärmiselt oluline gripi kiire diagnoosimine ja seda tehakse kliinilise leiu alusel. Kõik algab õigest diagnoosi püstitusest. Kui gripi diagnoosi ei püstitata, on väga vähe tõenäoline, et üleüldse kaalutakse tõhusat viirusvastast ravi. Sama oluline on konkreetse patsiendi seisundi raskusastme adekvaatne hindamine otsustamaks, kas on näidustatud haiglaravi,» selgitas Kaljumäe.

Eelmisel reedel tõusis 13-aastasel Raasiku vallas elaval poisil kõrge palavik. Kuna laupäeval muutus lapse tervislik seisund veelgi halvemaks, kutsuti talle kiirabi ning meedikud tegid talle palavikku alandava süsti. Sellest polnud aga abi ning pühapäeval viis kiirabi poisi haiglasse. Ööl vastu esmaspäeva suri poiss uue gripiviiruse tüsistustesse.

Neljapäeval vaktsineeriti Raasiku kooli lapsi mumpsi, leetrite ja punetiste vastu. Kooli juhi sõnul ei olnud tegemist gripi ega hepatiidi vastu vaktsineerimisega. Enne vaktsineerimist kontrolliti kohalikus ambulatooriumis, kas lapsed on terved. Ka gripi tüsistustesse surnud 13-aastane poiss oli terve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles