Pevkur: vajadusel leitakse raha Eesti rahva vaktsineerimiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Hanno Pevkur.
Minister Hanno Pevkur. Foto: Elmo Riig / Sakala
Sotsiaalminister Hanno Pevkur, kui oleks vaja kogu elanikkond vaktsineerida, kas siis raha selle jaoks leitakse?

Jah, raha vajadusel leitakse. Praegu esimese koguse vaktsiini jaoks saime raha valitsuse reservist, nii et sellel aastal on raha olemasolu garanteeritud. Aga vajadusel on olemas veel ka haigekassa riskireserv. Samas on veel mitu küsimärki, näiteks see, kui palju riskirühma kuuluvaid inimesi üldse tuleb vaktsineerima.



Ehk siis praegu hakkame riskirühmadega pihta ja siis vaatame, kas läheme vaktsineerimisega edasi riigi rahast. Järgmisel teisipäeval, 1. detsembril on Brüsselis koos ministrite nõukogu ja seal arutatakse, kas uue gripi vaktsiin peaks minema jaemüüki või mitte. Kui sealt tuleb näiteks jaatav vastus, siis tekib võimalus kõigil seda vaktsiini ise osta.



Kui inimene on nõus vaktsiini eest ise maksma, siis praegu ta vaktsiini osta ei saa. Miks nii?


Vaktsiinitootjad on võtnud rahvusvaheliselt positsiooni, et sõlmivad lepinguid ainult valitsustega. Nad ei tee praegu seda hulgimüüjatega, kes sooviksid samuti endale vaktsiini hankida.



Kuna Eesti on tellinud vaktsiini selle eesmärgiga, et alustada vaktsineerimist riskirühmast, ei ole vaktsiini võimalik rohkem juurde saada. Lihtsalt tootjatel ei ole praegu võimekust ja nad ei suuda nii palju toota. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles