Arstid: Eesti riik kaugeneb euroopalikest väärtustest

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstikittel.
Arstikittel. Foto: Liis Treimann

Eesti Arstide Liidu üldkogu tegi täna avalduse, milles kritiseerib peaminister Andrus Ansipi arvamust, et kriisist väljumiseks tuleb sotsiaalmaksu langetada.

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on Euroopa riikides sotsiaalkulude osakaal sisemajanduse kogutoodangust keskmiselt 26 protsenti, teatas arstide liit.

«Eestis on see 12 protsenti ehk üle kahe korra väiksem, millega oleme riikide pingereas kindlalt viimased,» teatas üldkogu oma avalduses. «Arstkond on hämmingus peaministri avaldusest, mis käsitleb sotsiaalmaksu vähendamist, kuna see raskendaks veelgi abivajajate olukorda ning halvendaks arstiabi kättesaadavust. Arstide liit ei pea õigeks, et suhtumises inimestesse ja nende tervisesse on Eesti riik üha kaugenemas euroopalikest väärtustest.»

Eesti Arstide Liit kutsub üles tervishoiu korraldamisel lähtuma põhimõttest, et kõikidele inimestele, sõltumata elukohast või sissetulekust, oleksid tagatud võrdsed
võimalused arstiabi saada.

«Tuleb jõuda ühiskondlikule kokkuleppele, missugusel tasemel tervishoidu me soovime ja vajame, alles siis saab otsustada rahastamissüsteemi üle. Praegu tehakse valikuid täpselt vastupidises järjekorras: tervishoiusüsteemi toimimine ja inimeste kindlustatus arstiabiga sõltub sellest, kui palju sotsiaalmaksu eelarvesse laekub, teatasid arstid.

Arstide liidu hinnangul on Eesti tervishoiu üks suuremaid puudusi ülepolitiseeritud juhtimine.

«Kahetsusväärselt tehakse kogu rahva tervist mõjutavaid otsuseid lähtudes poliitikute muljetest ja arusaamadest, mitte aga inimeste vajadustest ja arstide ning tervishoiuspetsialistide seisukohtadest,» märkis Eesti Arstide Liidu üldkogu. «Haiglate nõukogudes istuvad poliitikud ja juhatusedki koostatakse liiga sageli erakondliku kuuluvuse järgi. Värskeim näide poliitilise juhtimise ebapädevusest on praegune riigi valmisoleku puudumine gripiepideemiaks, tervishoiusüsteemi koordineerimatus ja kaootiline ning kontrollimata teabe edastamine avalikkusele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles