Seagrippi põdenud soomlased: palavik, köha ja valutavad lihased

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripiravim Tamiflu
Gripiravim Tamiflu Foto: Reuters / Scanpix

Seagrippi põdenud inimesed räägivad YLE uudistele, et haigus toob endaga kaasa mitu päeva kestva kõrge palaviku, köha ja valu lihastes. Paljud kaebavad väsimuse, mõningad ka kõhulahtisuse üle.


Tamiflu aitas tõhusalt

Meie pere mõlemad tütred (3- ja 6-aastane) põdesid sama skeemi järgi. Kõik sai alguse oksendamisest, millele umbes 7 tundi hiljem järgnes palavik. Samas hakkas valutama kurk ja algas köha. Lihased muutusid valusaks ja tekkis jõuetuse tunne.

Väiksemal lapsel tõusis palavik maksimaalselt 38,7 kraadini, suuremal 39,8 kraadini.

Vanemal lapsel oli nii paha, et teda tuli kanda tualettruumi. Haiguse esimesi päevi laps ise ei mäleta.

Pereema palus luba Tamiflu kuuriks kohe, kui palavik tõusis. Kehatemperatuur hakkas ravimikuuri abil langema. Kõrget temperatuuri polnud rohkem kui kaks päeva. Köha ja jõetu enesetunne kestsid kauem. Testid kinnitasid seagrippi.

Naise sõnul sai perekond laste haigusega hakkama umbes kahe nädalaga.

Vaatamata õudsele stsenaariumile läks hästi

«Kuulsime seagripist kolmapäeval (18.11.2009) YLE uudistest ja perekondade aitamisest. See ajas naerma, kuna meie neljaliikmelises peres on kõik seagripis.»

Esmalt haigestusid tütred (2- ja 5-aastane), seejärel pereisa ja lõpuks ema.

Lapsed viidi arsti juures analüüse andmas ja gripp A/H1N1 sai kinnitust. Doktor kirjutas kõigile neljale pereliikmele igaks juhuks valmis Tamiflu retseptid.

Kogu perel algas seagripp kõrge palaviku ja kuiva köhaga. Mõnel on olnud veel nohu ja ka kurk on valutanud. Keha on valutanud igalt poolt ja veidi on valutanud kõht. Toit pole maitsenud kellelegi, kuid vastu tahtmist on nad siiski midagi söönud. Küll aga jõid nad palju sooja ja külma.

«Vaatamata kõigist õudusstsenaariumitele on meie perel läinud seni päris kenasti ja loodame, et me ei saa mingeid haigusi juurde.»

Enesetunne oli hästi muutlik

Kahel päeval püsis palavik 38 kraadi juures, oli kõva peavalu, valutasid ka lihased. Kolmandal päeval vajus kehatemperatuur normaalsele tasemele, enesetunne oli hea. Neljandal päeval tuli köha, tekkis väsimuse tunne. Mõne päeva pärast kerkis palavik taas üle 38 kraadi, siis oli enesetunne taas parem ja seda kuni palaviku järjekordse kerkimiseni.

«Kuna oli nädalavahetus, siis otsustasin minna eraarsti vastuvõtule. Arsti hinnangul oli tegemist algava kopsupõletikuga ja ta kirjutas välja antibiootikume. Nüüd läheb kodus teine nädal, antibiootikumid õnneks aitavad.»

Talle Tamiflud ei soovitatud. Inimene ise arvab, et võib-olla oleks gripiravimi Tamiflu abil pääsenud lihtsamalt ja ilma kopsupõletikuta.

Haiguse läbipõdenud soomlane tunnistab, et hirm puges naha vahele, kuna igal õhtul tõusis palavik 39ni ja televiisoris räägiti vaid surmajuhtumitest.

Väga väsinud olemine

«Abikaasal tekkis eelmisel reedel äkki 39,4-kraadine palavik, raiuv köha, kurguvalu ja üleüldine väsimus. Kõik sümptomid viitasid seagripile. Kaks päeva hiljem tekkisid mul samasugused sümptomid: samasugune raiuv köha ja pärast köhimist tuli suhu vere maitse. Hingamine oli alguses veidi valuline. Ajas kergelt iiveldama. Ilmselt olid mul sümptomid nii kerged, kuna olen 52-aastane ja lasknud end igal aastal gripi vastu vaktsineerida. Eile ehk teisipäeval tõusis ootamatult 39-kraadin palavik, jäin koju põdema. Täna hommikul palavikku pole, kuid muud haigustunnused (nende hulgas ka kerge kõhulahtisus) püsivad. Enesetunne on väsinud.»

45-aastasel abikaasal on kehatemperatuur vajunud 37,5 kraadini, ta käis arsti juures ja doktor määras talle penitsilliinikuuri võimaliku kopsupõletiku eemale tõrjumiseks. Naise enesetunne on aga endisel kehva.

Hea Postimees.ee lugeja! Kui soovid kaaskodanikega jagada oma kogemusi, millega grippi haigestumisel arvestada või kuidas efektiivselt haigusest jagu saada, jäta oma lugu selle loo kommentaaridesse.

Kui sul on uue gripi ja selle vastase ravi või vaktsineerimise kohta küsimusi, saada need meie toimetajale aadressil eger.ninn@postimees.ee ja me aitame su küsimustele vastuseid leida!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles