Perearstid soovivad gripipolikliinikut

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koomas naine langes vägistamise ohvriks.
Koomas naine langes vägistamise ohvriks. Foto: Priit Simson.

Eesti Perearstide Seltsi ettepanekul võiks riik organiseerida ajutise gripipolikliiniku, mis aitab inimesi haiguspuhangute kõrgajal kiiresti testida ja ravi alustada.


Eesti Perearstide Selts pakub riigile välja ajutise gripipolikliiniku loomise mõtte, mis tagaks epideemia ajal patsientidele kindla, kiire ja turvalise ligipääsu arstiabile.



Kuigi ministeerium ei ole epideemiat veel välja kuulutanud, näitab perearstikeskustes toimuv, et inimesed on mures ja vajavad rohkem infot ning selgemaid vastuseid.

Eraldi gripipolikliiniku loomine looks selgema süsteemi vaktsineerimise ning gripiga seonduvate küsimuste suunamiseks. Sarnasteks lahendusteks on riik loonud võimalused ka naaberriikides. Gripipolikliinik lahendaks epideemia-aegsed kitsaskohad ja võimaldaks kiirelt ja efektiivselt vaadata läbi gripikahtlusega haigeid.

Kuna perearstikeskustes ei ole võimalik isoleerida eraldi ruumidesse gripikahtlaseid ja igapäevaseid pöördujaid, pakuksid suuremates maakonnakeskustes ja linnades olevad kriisipolikliinikud selleks lahenduse. Sinna saaksid ilma ette registreerimata pöörduda kõik, kellel on oletatava H1N1 gripi tunnused. Tervete vaktsineerimine toimuks endiselt perearstikeskustes.

Vajadusel saaks arstlikku läbivaatust ja kiirteste tehes selekteerida patsiendid, kes võivad jätkata ravi kodus antibiootikumide või Tamiflu abil, ning need, kes vajaksid kiiret haiglaravi. Sellisel viisil ei kannataks samaaegne plaaniline töö perearstikeskustes, kus talveperioodil on pöördujate hulk väga suur. Perearstide seltsi soovituse kohaselt võiks sellises keskuses töötada perearsti ja kahe õe meeskond, abiks saaks rakendada ka arsti- ja õeüliõpilasi või residente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles