Riia kesklinnas marssisid tuhanded protestijad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite ja õppejõudude meeleavaldus Riias.
Tudengite ja õppejõudude meeleavaldus Riias. Foto: Mihkel Maripuu

Riia kesklinna kogunesid täna tuhanded üliõpilased ja õppejõud kõigist Läti ülikoolidest, kes protestisid suurte kärbete vastu kõrghariduse rahastamises.

Kui hommikul oli ametiühingute korraldatud meeleavaldusel seimi ees vaid mõnisada inimest, siis lõunaks kogunes Riia kesklinna ligi 3000 rahulolematut tudengit ja ülikoolide õppejõudu.

Kui praegu peavad umbes pooled üliõpilased oma õpingute eest maksta, siis tuleval aastal võib neid olla palju rohkem. Tudengid kardavad, et igasugune tasuta kõrgharidus kaob.

Teadlased ja õppejõud rääkisid, et nende palk on sel aastal poole võrra langenud. Kulutusi kõrgharidusele on kärbitud 65 protsendi võrra. Protestijad rõhutasid, et riik on läinud kõrghariduse kui nõrgema kallale, sest riigi jaoks oleks tunduvalt hullem kui 30 000 üldhariduskoolide pedagoogi mässama hakkaks.

Protestijad kandsid võllapuid ja topiseid, mis sümboliseerisid kõrghariduse ülespoomist. Arstitudengitel olid harjavarte otsas valged kitlid. Ühel naisel oli näiteks plakat, kus võrdlevalt kirjas Balti riikide kärped hariduskuludelt. Kui Lätis on see 65 protsenti, siis Eestis 11 ja Leedus ainult viis. Plakat püstitas küsimuse, mis edasi?

Rongkäigus liiguti ülikoolide kaupa ühe valitsusasutuse juurest teise juurde kuni seimini. Semi juures skandeerisid ärritunud inimesed: me ei usu enam. Võimuesinejad aga nendega räkima ei tulnud.

Täna kogunes seim eelarvearuteludeks erakorralisele istungile. Eelarve on kavas täna-homme vastu võtta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles