Politsei saavutas murrangu Homutovi kadumise uurimisel

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna politsei on saanud uusi andmeid, mille kohaselt täpselt kaks aastat tagasi kadunuks jäänud Heidi Homutov tõenäoliselt tapeti teel vanaema juurde.
Kaks aastat pärast seda, kui maanteel hääletades jäi kadunuks Saaremaa tüdruk Heidi Homutov, on Tallinna kriminaalpolitsei leidnud uusi andmeid, mis viitavad, et neiu võib olla mõrvatud.

«Me ei saa veel kaljukindlalt väita, et Homutov on mõrvatud, ega vastata, kes võis olla tapja, kuid viimase kolme-nelja kuu jooksul kadumisloo uurimises toimunud murrang on andnud meile lootuse tõde päevavalgele tuua,» selgitas Tallinna politsei aseprefekt Kalle Klandorf Postimehele.

Põhjalik jälitustöö on toonud Tallinna kriminaalpolitsei mõrvagrupile mõne värske niidiotsa. Tekkinud on üks-kaks uut versiooni selle kohta, miks ei jõudnud Homutov (21) täna, täpselt kaks aastat tagasi oma vanaema sünnipäevale Paidesse, kuhu ta ilusa ilma tõttu otsustas minna pöidlaküüdiga.

Arvukalt vihjeid

«Nii kurb kui see ka pole, kuid need versioonid on kurva lõpuga ega too tänaseni veel imele lootvatele vanematele Heidit tagasi,» selgitas Klandorf. Need versioonid peavad tõenäoliseks, et Heidi mõrvati teel vanaema juurde. Välistades lootused, et korralik ja kohusetruu Heidi võis sõita vanematele teatamata näiteks välismaale tööle ning tuleb kunagi koju tagasi.

Seetõttu ei võta politsei enam tõsiselt kaugsõiduautojuhtide vihjetelefonile jäetud teateid, et nad on alles hiljuti näinud Heidi-sarnast tüdrukut hääletamas Poola, Leedu, Saksamaa või isegi Eestimaa teedel. Kontrollides kadunud Heidi tundemärke autojuhi meenutustega, selgub lahknevus.

Viimase sellise kõne sai kriminaalpolitsei alles kuus kuud tagasi, mis näitab Klandorfi sõnul, kuidas inimesed Heidi loo lahendamisele kaasa elavad, püüdes kas või väikseimast tähelepanekust märku anda.

Kahjuks põhjustasid esimestel Heidi kadumiskuudel politseile saabunud mitmed sajad vihjed ka teatud segadust ja tühja tööd uurijatele. Näiteks, kui juba esimestel päevadel sai selgeks, et Heidi pidi sõitma Paidesse ja seda kinnitas hulk tunnistajaid, kes nägid teda Tallinna lennujaama juures Tartu poole hääletamas, siis leidus ka väiteid, et Heidi hääletas hoopis Narva poole.

Ka häbematu väljapressija

Keegi pole tänaseni suutnud ümber lükata või värskendada infot, et viimati nähti neiut elusana Kosel asuva Aruvalla kioski juures kadumispäeva lõuna ajal. Selle müüja oli Heidi ära tundnud naeratuse järgi, kui tüdruk mingi meeste seltskonnaga putka juures söögi-joogi peatuse tegi. Kes olid aga need mehed ning kuhu Heidi nendega sõitis, on tänaseni selgusetu.

Klandorfi sõnul leidub kahjuks ka selliseid inimesi, kes loodavad Heidi loo najal kasu või kuulsust teenida. Näiteks helistas mõni aeg tagasi politseisse üks Viljandi mees, kes teatas, et tal on kodus pilt, millele on juhuslikult peale jäänud Heidi koos mingi poistekambaga.

Kui Tallinna kriminaalpolitsei mõrvagrupi töötajad Viljandisse kihutasid, teatas helistaja, et näitab pilti vaid juhul, kui politseinikud toovad tagasi varastatud paadimootori.

Lähemal uurimisel selguski, et pilt Heidist oli vaid väljamõeldis. «On täiesti uskumatu, et keegi võib sellise kurva loo juures käituda nii häbematult ja vastutustundetult,» kommenteeris Klandorf.

Kuigi Heidi vanemad on aastate jooksul tütre otsimiseks kasutanud ohtralt sensitiivide abi, kes on sisendanud usku ja lootust, pole nad suutnud otsijaid õigetele jälgedele viia. Kuhu kadus Heidi Homutov?

• Heidi Homutov (21) jäi kadunuks 22. juulil 2000. aastal Tallinna-Tartu maanteel, kui üritas hääletades Paidesse 72-aastaseks saanud vanaema sünnipäevale sõita.

• Heidil oli kaasas suur roheline üleõlakott; seljas kollane õlapaeltega pluus ja/või sinine kapuutsiga kampsun kirjaga «AIESEC in Estonia», jalas heledad pikad püksid ja tossud.

• Viimati nägi neiut poistekamba keskel sama päeva lõuna ajal Aruvalla kioskimüüja.

• Kioskimüüja kirjelduste põhjal joonistas politsei kunstnik ühest kambas olnud mehest pildi, mis pole uurimisele siiski kaasa aidanud.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles