Pedofiilide kohtuotsused jäävad igaveseks avalikuks

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Tõika, et keegi on pedofiiliakuriteos süüdi mõistetud, ei saa hiljem kustutada ega peita, teatas andmekaitse inspektsioon.


Karistusregistri seadus lubab pärast registris karistusandmete arhiveerimist nõuda avaldatud kohtulahendites enda nime asendamist initsiaalidega.

«Siinkohal juhime aga tähelepanu, et süüdimõistetul, kelle karistusandmed on arhiveeritud, ei ole õigust nõuda enda nime initsiaalidega asendamist eriti raskete süütegude korral,» rääkis andmekaitse inspektsiooni pressiesindaja Elsa Neeme.

«Sealhulgas loetleb karistusregistri seadusele viidatud paragrahv konkreetselt üles kõik kuriteod, mida saab pedofiilia alla paigutada.»

See on tema sõnul ka üks põhjus, miks Eesti ei vaja eraldi pedofiilide registrit. «Olukorras, kus isiku pedofiilias süüdimõistmise fakt on alatiseks arvutivõrgus kättesaadav, on eraldi pedofiilide registri tegemine võrreldav tegelikult lahtisest uksest sissemurdmisega.»

Neeme meenutas, et isegi kui kui kohtuistungid olid kinnised ning otsuse põhi- või põhjendavat osa ei avaldata, siis tuleb süüdi- või õigeksmõistetu nimi ja isikukood ikkagi avaldada. «Ka vastav karistusseadustiku paragrahv, mille alusel isik on karistatud, avaldatakse.»

Seksuaalkuritegude osas on nimelt üldiselt reegel, et istungeid peetakse ohvrite kaitsmise eesmärgil kinniste uste taga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles